ACTUALITATEMărturii din Bucureștiul cu certificat verde: absurdul a intrat în fișa...

Mărturii din Bucureștiul cu certificat verde: absurdul a intrat în fișa postului și-n viața de zi cu zi

După cum se știe, începând cu sâmbătă 25 septembrie, de la ora 00:00, în București au intrat în vigoare noile restricții impuse de CMSU, cauzate de depășirea incidenței de 3 la mie.

Printre acestea, obligativitatea prezentării certificatului verde. Unii, precum AFI Cotroceni, au început segregarea înainte de termen.

Scriitorul și omul de cultură Silviu Dancu a povestit despre cum arată viața în Bucureștiul certificatului verde.

Iată ce a scris Silviu Dancu:

O prietenă, vaccinată, cu certificat verde etc. a ajuns la un mic restaurant unde se vând burgeri. Nu e prima dată când merge, îi place acolo, ba chiar mi l-a recomandat și mie. Are o terasă mică, de doar câteva mese. Erau doar doi clienți. Prietena mea intră în local, cu masca pe față, regulamentar. Cere un burger. Tipa de acolo o întreabă dacă îl vrea la pachet sau să-l servească acolo. Prietena mea spune că preferă să-l mănânce acolo, pentru că e flămândă. Moment în care tipa de la restaurant îi cere dovada vaccinării (certificatul verde). Prietena mea îi spune că îl are, doar că i-a murit telefonul. Tipa o întreabă dacă nu are ceva printat. Prietena mea îi zice că n-are.

– Îmi pare rău, nu vă pot servi! Doar la pachet!

Vaccinată și flămândă, dar fără baterie la telefon, prietena mea se pomenește că nu are dreptul să consume acolo un burger, cu tot vaccinul pe care și l-a făcut. În schimb s-a pomenit că banul ei e numai bun, dacă-și ia burgerul și se cară. Așa că s-a cărat, fără burger, dar cu banii în buzunar.

Iritată, s-a oprit la o altă terasă. Pustie. Nu se deschisese încă, dar se știa cu oamenii de acolo. Fiind de-a casei a ales locul pentru a folosi wifi-ul, că dorea să scrie pe fb faza asta cu burgerii. Nici nu-și deschide bine laptopul că intră un echipaj de poliție. Un tip și-o tipă. Se duc la fata care servea și spun că au venit pt că cineva a făcut sesizare la poliție pentru că personalul localului nu poartă masca în timpul programului! Prietena mea e perplexă. Din lac în puț. Într-un interval de câteva minute. O distopie care se materializa absurd sub ochii ei.

Tipa de la terasă era, de asemenea, uimită. Le arată polițiștilor terasa pustie. Le spune că nici măcar nu au apucat să deschidă, doar a lăsat-o pe prietena mea să-și scrie niște mesaje. Dar tot i s-au cerut acte, a dat declarație etc. Prietena mea a încercat să intervină să le spună agenților că e absurd episodul. Polițiștii au zâmbit cumva a confirmare, dar asta nu i-a oprit. Absurdul intrase deja în fișa postului și-n sarcinile de serviciu.

Când am vorbit cu ea pe video call, îi vedeam chipul atins de stupoare. Toate acestea azi. Într-un interval de câteva minute. Acum o oră. În București.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. militia trebuie sa stie ca este pasibila de abuz in serviciu, nu? atat timp cat nu exista legislatie supusa Constitutiei aceste hotarari si decizii naziste sunt nule de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...