sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATEParlamentarii au votat: se modifică Codul Rutier și vor fi afectați toți...

Parlamentarii au votat: se modifică Codul Rutier și vor fi afectați toți șoferii. Un expert auto spune că se face o greșeală în numele ecologismului: Va fi plătit un preț de sânge!

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care le va permite cetățenilor care dețin permis de conducere categoria B să conducă și motociclete cu puterea de 125 de centimetri cubi, în anumite condiții.

Una dintre acestea este ca motocicletele respective să fie dotate cu cutie de viteze automată. O altă condiție se referă la faptul că șoferii în cauză trebuie să aibă cel puțin 24 de ani și o vechime a categoriei de cel puțin trei ani.

Finalmente, aceștia trebuie să facă dovada că au terminat „10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”. Camera Deputaților este cameră decizională, legea trecând deja de Senat.

Marele campion de raliuri, Titi Aur, se întreabă cum poate cineva care nu știe să meargă pe bicicletă să controleze o astfel de motocicletă și spune că „personal, cred că se va dovedi a fi o greșeală. În primul rând, pentru că o motocicletă de 125 cmc dezvoltă o viteză pe care o poate atinge și o motocicletă de cilindree mare, doar că nu la fel de repede. Să permiți cuiva care nu are nici un fel de cunoștințe legate de stabilitatea unui astfel de vehicul, de modul în care frânează, virează și așa mai departe, să îl folosească pe drumuri publice mi se pare un risc prea mare, raportat la potențiale beneficii. Nu cred că cineva, care poate că nici pe bicicletă nu știe să meargă, va putea controla o astfel de motocicletă. Ca să nu mai zic de adeverințele acelea… Păi uităm cum s-au luat permise la noi? Dar o adeverință? Avem peste 3000 de școli auto în țară, dintre care foarte multe sunt și moto… Ce să mai zic de bunul nostru simț? Vă dați seama că riscul ca o serie de inconștienți să meargă pe o astfel de motocicletă, să iasă în trafic și să provoace accidente, este de necalculat la momentul actual. Să nu uităm că nu vorbim de o jucărie, ci de un vehicul destul de puternic”.

La rândul său, Tiberiu Troia, fost multiplu campion național și internațional la motociclism viteză, instructor categoria A și B, jurnalist moto, susține că modificarea este o eroare, făcută în numele „degajării traficului”. Cu alte cuvinte, inițiativa se înscrie între altele care urmăresc eliminarea mașinilor de pe drumurile publice și înlocuirea lor cu alte vehicule.

„Și, dacă vreți, se va întâmpla același lucru care se petrece în cazul trotinetelor… Până la efectul scontat, degajarea traficului, va fi plătit un preț de sânge. Spitalele sunt pline de victime ale accidentelor cauzate sau în care au fost implicate trotinete. Același lucru s-a întâmplat în Europa și cu șoferii cărora li s-a permis să conducă motociclete și la fel se va întâmpla și la noi. Nici nu mai pomenesc de diferențele dintre noi și alți europeni în ceea ce privește disciplina în trafic și educația rutieră”, a spus Troia, citat de AvocatNet.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE