marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEPapa Francisc îndeamnă Ucraina să ridice „steagul alb”: Când vezi că eşti...

Papa Francisc îndeamnă Ucraina să ridice „steagul alb”: Când vezi că eşti învins, trebuie să ai curajul să negociezi”

Papa Francisc a îndemnat Ucraina să aibă curajul “steagului alb” şi să negocieze pentru a pune capăt războiului cu Rusia “înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, transmit Reuters, EFE şi AFP, conform Cotidianul.

Astfel, într-un interviu acordat televiziunii elveţiene RSI, Papa Francisc afirmă că Ucraina ar trebui să aibă curajul ‘steagului alb’, care este ‘un cuvânt curajos’, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

În interviu, înregistrat luna trecută, papa a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe întrucât nu a putut respinge forţele ruse, şi cei care afirmă că aceasta ar legitima acţiunile părţii mai puternice.

“Dar cred că cel mai puternic este cel care se uită la situaţie, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a afirmat papa.

“Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, când lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a continuat Suveranul Pontif.

Se crede că este pentru prima dată când papa Francisc a folosit termeni precum “steag alb” sau “înfrânt” în legătură cu războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

“Poţi simţi ruşine”, a spus papa cu referire la negociere, “dar cu câţi morţi se va încheia (războiul)? (Ar trebui) negociat la timp, găsită o ţară care poate fi mediator”, a adăugat el, menţionând Turcia printre ţările care s-au oferit.

“Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”,a spus papa, care a făcut numeroase apeluri la pace în “Ucraina martirizată” şi a trimis anul trecut un emisar de pace, pe cardinalul italian Matteo Zuppi, să se întâlnească cu autorităţile la Kiev, Moscova şi Washington.

Întrebat dacă este dispus să medieze, papa a răspuns: “Sunt aici”.

Într-un alt segment al interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, papa Francisc a afirmat că “negocierea nu este niciodată o capitulare”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Măi uite că n-a reușit Caconschi și Cacahagi să ne unească la calendar, că acum eram și noi cu putinistul de Papă :))))

  2. Doamnă jurnalist liber, „Servitorul Poporului” – Prezidentele Volodea – ar fi dat ceva lege prin care se interzic negocierile (cu Prezidentele Vlad numa’).

    Mint americanii ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE