ACTUALITATETheodor Paleologu: Eu nu sunt francmason, dar am respect pentru spiritualitatea masonică,...

Theodor Paleologu: Eu nu sunt francmason, dar am respect pentru spiritualitatea masonică, e un tip de spiritualitate absolut stimabilă, e o căutare a perfectării sinelui, e un demers cât de poate de stimabil, chiar admirabil aş putea spune

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune că respectă „spiritualitatea masonică” , despre care spune că este „absolut stimabilă”.

Afirmațiile fostului candidat la președinție din partea PMP au fost făcute în cadrul unei emisiuni difuzate la noua televiziune a lui Adrian Sârbu, Aleph News.

Paleologu a mai adăugat că în România există o percepție negativă asupra masoneriei, dar același lucru nu se întâmplă în Danemarca, de exemplu.

„În primul rând trebuie spus că masoneria românească e românească, adică e compusă din români cu trăsăturile specifice unor români, de aceea vedem în masoneria românească tot felul de scandaluri, prostii, hoţomănii, faptul că s-au vândut grade în masonerie. O să mă întrebaţi de unde ştiu lucruile acestea. Eu nu sunt francmason, dar am respect pentru spiritualitatea masonică, e un tip de spiritualitate absolut stimabilă, e o căutare a perfectării sinelui, e un demers cât de poate de stimabil, chiar admirabil aş putea spune. Problema e că masoneria românească e românească.

Dar orice organizaţie pusă într-un anumit mediu, ia trăsăturile acelui mediu înconjurător. În societatea daneză nu exista niciun fel de percepţie negative a masoneriei daneze, despre care se ştie foarte bine ce face, nu se bagă unde nu are ce căuta. Asta e problema, faptul că sunt masoni care nu se comportă în conformitate cu etica masonică.

Eu, totuşi, sunt fiu de mare maestru al Masoneriei şi am aceeaşi exigenţă pe care o avea şi el. Nu sunt mason, dar când văd un mason care se comportă inacceptabil din punct de vedere masonic, îl pun într-o categorie de ipocriţi cu care nu fac niciun fel de compromisuri. Tocmai pentru că respect spiritualitatea masonică şi sunt foarte intransigent când văd mizeriile din masoneria românească. De altminteri, însuşi tatăl meu le-a văzut şi a fost foarte supărat de ce a văzut în anii 1990, astfel încât s-a retras din activitate, nu prea avea sens la vârsta lui să cureţe grajdurile lui Augias”, a declarat el, la Aleph News.

Reamintim că Biserica Ortodoxă Română a osândit „Francmasoneria ca doctrină, ca organizaţie şi ca metodă de lucru ocultă”, printr-o decizie a Sfântului Sinod din 1937, rămasă și azi în vigoare. De altfel, poziția BOR asupra Masoneriei a fost reiterată în 2014, de purtătorul de cuvânt al instituției de-atunci, părintele Constantin Stoica.

Același lucru l-a făcut în 2014 și Biserica Ortodoxă a Greciei, sinodalii eleni afirmând explicit că nu există compatibilitate între ortodoxie și masonerie.

Biserica Romano Catolică a exprimat în dese rânduri incompatibilitatea între catolicism și francmasonerie, iar până în 1983, credincioșii care erau descoperiți a fi masoni erau excomunicați (afurisiți) automat. Cea mai recentă afirmație despre incompatibilitatea dintre masonerie și catolicism a fost emisă în 1985.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...