marți, aprilie 16, 2024
OPINIINu e despre roboți sau progres

Nu e despre roboți sau progres

…ci e despre noi, dacă mai vrem să existăm ca țară. Decizia Auchan și – deocamdată doar recomandarea altora – de a înlocui casierii cu case „self service” este doar efectul, poate ultimul, pe care îl mai poate îndura națiunea română. Și zic națiune în sens de comunitate reală, de valori și de neam, nu pe hârtie.

Cum spuneam, eliminarea casierilor este doar efectul, nu cauza problemei. Cauza fiind aceea că am permis altora să ne controleze viața economică, totul în numele „deschiderii” și „integrării”. Când au venit marii retaileri în orașul meu, au fost câțiva care au spus că nu vor dezvolta cu nimic comunitatea: vor canibaliza zeci de mici afaceri, vor angaja câteva sute de casieri și vânzătoare și atât. Atunci, acestora li s-a reproșat că „investitorii creează locuri de muncă”. Acum, aceleași persoane ne spun, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, că e ok să renunțe și la acele locuri de munncă, pentru că nu-i așa, orice firmă are dreptul să-și maximizeze profitul.

Asta arată că de fapt, pe respectivii nu i-a interesat niciodată dezvoltarea noastră, ci doar supunerea noastră. Mai arată că respectivii sunt niște umflați de sine și niște creaturi fără conștiință.

Sigur că orice firmă are dreptul să ia măsuri pentru a-și maximiza profitul. Fără discuție. DAR, aici nu vorbim de orice firmă, ci de unele străine, venite aici să „investească” și pe care le-am primit cu brațele deschise – inclusiv cu bani e la stat – pentru a CREA PLUS VALOARE.

Dacă și acea valoare, puțină cum era, dispare în numele profitului externalizat afară, de ce mai avem acești investitori? Cu ce ajută ei, concret, economia noastră și implicit pe noi, ca locuitori ai acestei țări?

Doar că își realizează profitul pe teritoriul țării noastre, având un minim de angajați?

La hypermarketul de unde mai cumpăr lucrează, la casă, o fată cu probleme: este surdo-mută. Spre cinstea patronatului, i-au dat o șansă și ea a profitat de ea. Evident că se descurcă mai greu decât ceilalți. Să-mi explice și mie, vreun influencer inteligent, „opănmaind”, cum va fi fata asta, „consultant”. Cum, când ea abia vorbește?

Dar femeile trecute de 40 de ani, care au fost toată viața au fost doar vânzătoare/casiere? Ele vor deveni „consilieri” peste noapte? E chiar așa ușor să comunici, să consiliezi pe cineva? Evident că NU. Ăștia chiar ne cred tâmpiți? Evident că aceste mii de persoane vor fi concediate.

Dar numai dacă vom permite asta, ca țară. Sigur, progresul este util când ne face viața mai simplă. Când implementarea unei tehnologii duce la un dezastru social, atunci e mai bine să avem grijă să o facem gradual sau limitat, până când impactul va fi minim.

Dacă vom permite Auchan, Carrefour, Mega, Kaufland, Lidl și restul să ne trateze doar ca pe un spațiu de desfacere, vom dispărea. De ce? Pentru că de la un punct încolo, când vom fi prea puțini și prea săraci, nici măcar ca spațiu de desfacere nu vom mai fi rentabili pentru acești investitori.

Nu trebuie să avem așteptări de la stat, pentru că dezastrul de acum este tocmai rezultatul inacțiunii celor care se pretind „autorități”. Ei nu vor acționa decât dacă îi vom forța noi. Așa că, dragi români: faceți un mic efort și refuzați magazinele care dau oameni afară în numele profitului.

Dacă aveți de ales între două case, alegeți casa cu casier. Lăsați-le mesaje managerilor de magazin, când vă întâlniți cu ei sau pe paginile oficiale: „păstrați angajații români și lăsați-ne sau alegem cum vrem să plătim. Altfel, plecați!”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. „Sigur că orice firmă are dreptul să ia măsuri pentru a-și maximiza profitul.”

    Sigur ?!

    „Fără discuție.”

    Tare. Democratic de-a dreptul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE