Novak Djokovici, probabil cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile, spune că este un susținător al ideii reunirii popoarelor fostei Iugoslavii într-o singură țară.
Campionul sârb spune, însă, că este greu de realizat acest deziderat. Djokovici a spus cu voce tare ceea ce gândesc mulți dintre locuitorii fostei Iugoslavii: din punct de vedere etnic și lingvistic, asemănările dintre aceste popoare sunt foarte mari, în timp ce diferențele sunt mai degrabă culturale.
„În cele mai nebunești vise, aș spune că într-un scenariu perfect, de ce nu? Dacă vorbim aceeași limbă sau o limbă foarte, foarte, foarte, foarte asemănătoare. Dacă vedeți costumele noastre naționale tradiționale, îmbrăcămintea populară, îmbrăcămintea etnică, muzica, dansul, mâncarea – la fel! Exact la fel.
Doar cuvinte diferite folosite pentru a le descrie. Așa că da, sunt mai degrabă un susținător al unirii noastre cât mai mult posibil. Este cu adevărat posibil ca acum să fim o singură țară? Din nou, nu cred că este posibil în mod realist. Dar nimic nu este imposibil. De aceea spun că dacă vom dovedi că avem aceleași rădăcini, aceeași istorie, că provenim exact din aceleași triburi, atunci poate că oamenii vor simți ceva”, a spus Djokovici într-un interviu citat de GSP.
Sârbul a spus că istoria care se predă la școală, inclusiv în țara sa, nu este chiar cea adevărată.
„Am impresia că istoria pe care o învățăm despre țara noastră nu este sută la sută adevărată. Există două probleme principale: în primul rând, această istorie minimalizează importanța Serbiei de-a lungul secolelor. Istoria este scrisă de învingători, iar Serbia a pierdut mult. Atât de multă istorie a fost distrusă în războaie. Bibliotecile au fost arse. Arzi biblioteca, arzi istoria, arzi rădăcina acelei națiuni.
„În al doilea rând, această istorie subliniază diferențele, mai degrabă decât asemănările, dintre toate țările din regiune – care, cel puțin în ultimele două secole, au fost împărțite, în parte, pe criterii religioase. Există această istorie și apoi există poate, pot să spun, o istorie ascunsă, poate istoria care a fost suprimată…. Și așa aș vrea personal să ajung la miezul problemei. Nu spun asta cu ușurință. Este din cauza a ceea ce am învățat în ultimii 20 de ani, nu doar citind cărți și mergând, de asemenea, la unele situri arheologice, dar, de asemenea, vorbesc cu acești oameni care sunt în acest domeniu de zeci de ani și au fost experți în acest domeniu”, a subliniat el.
Sârbii, croații, muntenegrenii și locuitorii Bosniei, plus slovenii și macedonenii au format, între 1918 și 1992, un stat comun, numit Iugoslavia.
Campionul sârb s-a născut în 1987, pe vremea în care Serbia făcea parte din Iugoslavia.
Djokovici nu este la prima declarație de acest fel: el a spus, la un moment dat, că nu se supără să fie numit „croat”, pentru că „sârbii și croații sunt exact la fel”.
Djokovici a avut un antrenor croat, Goran Ivanisevici și vizitează toate țările din fosta Iugoslavie.