News ȘTIRI Germania nu vrea unirea Basarabiei cu România: Semnalul clar pe care l-a...

Germania nu vrea unirea Basarabiei cu România: Semnalul clar pe care l-a dat Președintele Iohannis

Pe 27 martie 2018, România sărbătorea centenarul revenirii Basarabiei la Patria Mamă, iar Parlamentul ținea o ședință solemnă pentru a aniversa acel moment istoric. Ședința solemnă a Parlamentului a reunit toate personalitățile prezentului, de la Președintele Academiei la Patriarhul Bisericii Ortodoxe, dar și pe foștii președinți ai țării, pe reprezentanții Casei Regale, pe liderii tuturor cultelor religioase recunoscute.

De la aniversarea Unirii Basarabiei cu România a lipsit o singură persoană: chiar Președintele României, Klaus Werner Iohannis.

Acesta nu a motivat explicit absența, limitându-se să puncteze faptul că preferă „lucruri concrete si mai puțin important să avem discursuri bombastice într-un ton populist-electoralist”.

Peste doar doi ani, pe 5 octombrie 2020, în plină pandemie în care românii experimentează îngrădiri ale libertăților individuale fără precedent în ultimele trei decade, Președintele României s-a dus în persoană să sărbătorească Ziua Unității Germane, eveniment organizat de Ambasada Berlinului de la București.

În mesajul său, Președintele a reiterat că România rămâne un „partener apropiat” pentru Germania în consolidarea „proiectului european”, acesta fiind termenul prin care se definește de fapt realizarea unei Europe federale.

De altfel, în scurtul mesaj pe care l-a trimis acum doi ani, cu ocazia Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara, Klaus Iohannis a reiterat că parteneriatul strategic dintre București și Chișinău are ca obiectiv „integrarea europeană a Republicii Moldova”, nicidecum (re)unirea. Iohannis a mai spus atunci că România trebuie să fie „un exemplu de națiune angajată în proiectul european”.

„România nu are ca obiectiv reunirea cu Basarabia. România ignoră cu desăvârșire opțiunea unionistă și boicotează politicienii unioniști de la Chișinău. Am avut curiozitatea să îi întreb aproape pe toți politicienii noștri importanți de ce ignoră reunificarea cu Basarabia și toți mi-au răspuns același lucru: „Nu vrea Germania!”. Nu îmi mai rămâne decât să pun două întrebări: Dar a spus vreodată România Germaniei că își dorește reunirea cu Basarabia? Dar a spus vreodată România basarabenilor că își dorește reunirea cu Basarabia?”, scria Prof. Petrișor Peiu în articolul „80 de ani fără Basarabia. Între interesul național și ascultarea față de Berlin”.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 3.440 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate