sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEGermania nu vrea unirea Basarabiei cu România: Semnalul clar pe care l-a...

Germania nu vrea unirea Basarabiei cu România: Semnalul clar pe care l-a dat Președintele Iohannis

Pe 27 martie 2018, România sărbătorea centenarul revenirii Basarabiei la Patria Mamă, iar Parlamentul ținea o ședință solemnă pentru a aniversa acel moment istoric. Ședința solemnă a Parlamentului a reunit toate personalitățile prezentului, de la Președintele Academiei la Patriarhul Bisericii Ortodoxe, dar și pe foștii președinți ai țării, pe reprezentanții Casei Regale, pe liderii tuturor cultelor religioase recunoscute.

De la aniversarea Unirii Basarabiei cu România a lipsit o singură persoană: chiar Președintele României, Klaus Werner Iohannis.

Acesta nu a motivat explicit absența, limitându-se să puncteze faptul că preferă „lucruri concrete si mai puțin important să avem discursuri bombastice într-un ton populist-electoralist”.

Peste doar doi ani, pe 5 octombrie 2020, în plină pandemie în care românii experimentează îngrădiri ale libertăților individuale fără precedent în ultimele trei decade, Președintele României s-a dus în persoană să sărbătorească Ziua Unității Germane, eveniment organizat de Ambasada Berlinului de la București.

În mesajul său, Președintele a reiterat că România rămâne un „partener apropiat” pentru Germania în consolidarea „proiectului european”, acesta fiind termenul prin care se definește de fapt realizarea unei Europe federale.

De altfel, în scurtul mesaj pe care l-a trimis acum doi ani, cu ocazia Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara, Klaus Iohannis a reiterat că parteneriatul strategic dintre București și Chișinău are ca obiectiv „integrarea europeană a Republicii Moldova”, nicidecum (re)unirea. Iohannis a mai spus atunci că România trebuie să fie „un exemplu de națiune angajată în proiectul european”.

„România nu are ca obiectiv reunirea cu Basarabia. România ignoră cu desăvârșire opțiunea unionistă și boicotează politicienii unioniști de la Chișinău. Am avut curiozitatea să îi întreb aproape pe toți politicienii noștri importanți de ce ignoră reunificarea cu Basarabia și toți mi-au răspuns același lucru: „Nu vrea Germania!”. Nu îmi mai rămâne decât să pun două întrebări: Dar a spus vreodată România Germaniei că își dorește reunirea cu Basarabia? Dar a spus vreodată România basarabenilor că își dorește reunirea cu Basarabia?”, scria Prof. Petrișor Peiu în articolul „80 de ani fără Basarabia. Între interesul național și ascultarea față de Berlin”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Nu se poate uni ceva mare cu ceva mic ci invers, nu se poate uni Romania cu Basarabia ci doar invers, tot ce scrie in articolul de su este o ineptie, nici nu ar avea sens caci cei de dincolo sunt Romani doar cind au nevoie de pasaport, in rest tot ca rusii gindesc dar daca e vorba de unire nu asa se face, exemplu Marea Unire a fost echilibrata insa acum ar fi total invers, adica am deveni noi Basarabeni sau va trebui sa invatam asa zisa limba moldoveneasca, ei sunt Romini insa au cam uitat asta sub conducerile de demult si pina azi
    Unirea nu trebuie sa o faca politicinii ci porul prin referendum de exemplu de ambele parti in conditii clar stabilite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE