Piesa „Proorocul Ilie” continuă să facă valuri. Astfel, jurnalistul și teologul Cornelius Florin Stoica analizează explicațiile Teatrului Național București (TNB) cu privire la piesa respectivă și arată că nu au legătură cu realitatea.
TNB a afirmat faptul că „unele imagini apărute pe platformele sociale au fost scoase din contextul real al spectacolului, prezentând fragmente izolate într-un mod care distorsionează mesajul artistic al montării. Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție profundă asupra relației dintre om și divinitate, asupra modului în care credința poate fi influențată sau deturnată.”
Jurnalistul observă, însă, că în Polonia, piesa a arătat cu totul altfel.
„Da, am înțeles că spectacolul este inspirat dintr-o întâmplare reală, că predicatorului Eliasz Klimowicz, din anii ‘30 – ’40 își făcuse un adevărat cult și își căuta adepți, îl părăsește și familia din cauza fanteziilor lui și așa mai departe. Mesajul în sine da, este bun. Dar este prost pus în scenă.
Bun. Cam asta se joacă la noi. La cum se joacă la ei. Am căutat și varianta lor.
Am căutat imagini din Polonia. Piesa nu se joacă cu în tentă modernă, ba dimpotrivă, respectă cu totul atmosfera anilor ‘30 – ’40. Nu este nimeni îmbrăcat indecent, nu se poartă veșminte preoțești, nu este vreo actrița în sutien dansând pe provocator și așa mai departe.
Deci? Având în vedere că piesa de teatru face referire la anii 1930-1940, despre oameni dintr-un sat, mai exact, Stara Grzybowszczyzna, despre Eliasz Klimowicz care nu era nici măcar preot, ci doar se credea un profet, iar tu îmi pui muzica bizantină mixată, dans provocator, actriță în asemenea poziție pe Sfânta Cruce, actori care duc în spate Sfânta Cruce în lenjerie intimă, personajul principal poartă veșmânt ORTODOX, mai vrei să te cred că nu vrei să aduci vreo ofensă la adresa ortodoxiei????
Eu am tras cortina! Mă iertați că m-am documentat!”, a scris jurnalistul pe pagina sa de facebook.