joi, februarie 22, 2024
OPINIINimeni nu trebuie să mai miște în front! Direcția VI a Securității...

Nimeni nu trebuie să mai miște în front! Direcția VI a Securității se repune pe picioare

România va fi o colonie exemplară, iar nimeni nu va mai mișca în front în această margine de Imperiu! – Este un ordin de zi pe unitate transmis treptat, gradual, cu pași mărunți, însă cât se poate de clar lui Cătălin Predoiu, sluga supremă a mai multor stăpâni. Cât de mulți ar fi aceștia, însă? Nu putem răspunde cu precizie, dar poate ar fi de ajutor o scurtă retrospectivă în acest sens.

În anii `90, Predoiu era un avocat promițător, activ, chiar cu ceva instruire prin Franța, ceea ce evocă anumite calități intelectuale de necontestat. Mirosind a priori proporțiile dezastruoase pe care Epopeea Jafului Național avea să le ia către a doua jumătate a deceniului, devine cofondator al unui cabinet de avocatură, și se specializează exact pe „armele crimei” cu care economia României a fost hăcuită, adică privatizările, fuziunile și achizițiile. Coincidență sau nu, exact între 1997 (când a început prăbușirea Bancorex) și 2005 (imediat după definitivarea vânzării Petrom), firma de avocatură unde Predoiu era cofondator și-a desfășurat activitatea, având legătură cu privatizarea BCR, Romtelecom, ALRO Slatina și Rompetrol, pentru ca mai apoi să fuzioneze cu firma socrului său.

Bineînțeles, astfel de practici sunt întâlnite nu doar în avocatură, ci și în alte domenii. Povestea parcă reflectă un tipar narativ al progresului profesional și al succesului, și poate că se subscrie, pur și simplu, naturii umane. Însă nu are sens să ducem discuția în plan metafizic. Să rămânem ancorați în concret. Istoricul lui Predoiu e important pentru a înțelege cum a putut acest ministru să trădeze interesul național atât de ușor, în repetate rânduri.

După cum putem observa, procesul a fost unul gradual. Mai întâi, și-a „făcut mâna” în guvernele din timpul mandatelor prezidențiale ale lui Băsescu – un trădător mult mai versat, cu o experiență mai bogată în fenomen. Vedeți dumneavoastră, în timpul lui Băsescu a avut loc o schimbare de paradigmă în ce privește raporturile de putere din societatea românească. Prima parte a epocii postdecembriste fusese caracterizată de un raport destul de simplu: tot ce mișca în România se subordona politicului. Politicienii făceau și desfăceau, tăiau și spânzurau, având puterea de a controla inclusiv Serviciile – cel puțin mult mai eficient decât acum. Regimul Năstase-Iliescu a arătat-o destul de clar.

În era Băsescu s-a inversat raportul, iar Serviciile au primit mână liberă de la vânzătorul flotei comerciale a României să controleze și planul politic. În același timp, a crescut foarte mult și influența externă, iar România intra în cea de-a doua parte a epocii post-‘89. „Pâinea și circul” începeau să fie distribuite mai mult decât până atunci, însă anii următori aveau să egaleze și chiar să întreacă perioada 1945-1958. Odată cu Băsescu – artizanul unui sistem odios care avea să-i muște mâna chiar și lui, la momentul potrivit –, România intra în epoca arestărilor televizate, a zăngănitului de cătușe, a protocoalelor secrete dintre Servicii și parchete, a interceptărilor, a stenogramelor aruncate în prime-time, a dosarelor, a șantajului și a lichidării calitative a clasei politice.

Asta în plan intern. În plan extern, țara noastră înceta, treptat, să mai existe, iar genunchii i se aplecau tot mai mult pe la Înaltele Porți, la curțile „Puterilor Garante”. „Recomandările”, fie ele din partea Comisiei Europene, a Băncii Mondiale, a FMI, a Comisiei de la Veneția sau a ambasadelor Vestului deveneau literă de lege. În acei ani, clasa politică a început un proces ireversibil de transformare într-o masă amorfă de indivizi nevertebrați și acefali.

În toată această vâltoare cu miros de rechizitoriu, Cătălin Predoiu s-a ținut bine. După ce a condus Ministerul Justiției aproape un an în Cabinetul Tăriceanu, Predoiu a renunțat imediat la principii, de dragul fotoliului, după cum declara chiar fostul premier, și a trecut în barca Guvernelor Boc, acceptând să colaboreze cu PSD în schimbul păstrării portofoliului Justiției. Pretextul a fost unul jalnic, desigur: păstrarea lui în funcție ar fi oferit Uniunii Europene dovada unei stabilități necesare eliminării monitorizării României. Bună gluma! Abia după 13 ani (!), prin 2022, birocrații de la Bruxelles au cerut ridicarea MCV.

Ca o rotiță perfect funcțională în mecanismul odios creat de regimul Băsescu, Predoiu și-a continuat parcursul prin Sistem, fiind chiar prim-ministru pentru trei zile, timp în care se pregătea scaunul pentru viitorul Premier-Unguent, un alt exponent al halului în care au ajuns Serviciile românești în perioada contemporană.

Revenit în jilțul Justiției noastre chioare și ciungi, Cătălin Predoiu a mai dat un upercut la ficat suveranității României – poate chiar ultimul. Obișnuiți să dea oricât, oricând, oricum, din genunchi, fără să aibă nicio pretenție, ca ultimii hiloți din Sparta unor timpuri aproape imemoriale, ai noștri s-au „gândit” (iertați, vă rog, obscenitatea!) să vândă și suveranitatea României pentru a fi primiți în spațiul Schengen.

Din nou, un calcul foarte prost, „încununat” de un eșec răsunător pe care l-am explicat și aici. Prin modificarea Legilor Justiției, practic ne-am autoconfirmat a mia oară statutul de colonie. Folosind un alt pretext fals, sclaveții noștri și-au dat măsura ticăloșiei motivând în mod mizerabil că orice stat care a intrat în UE a trebuit să cedeze suveranitate. N-am să mai argumentez de ce, a făcut-o deja mult mai bine europarlamentarul Cristian Terheș.

Și iată-ne ajunși la bomboana de pe colivă. În ultima ședință din 2022, Guvernul a discutat elaborarea a două proiecte de lege privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Pe lângă balastul care ne-a fost comunicat public, aceste propuneri conțin și câțiva șobolani morți. Mai exact, modificările lui Predoiu vor învia Direcția VI a Securității și o vor repune pe picioare în toată splendoarea ei de odinioară. SRI va fi organ de anchetă penală, iar înregistrările lor vor putea fi folosite ca probe în instanță.

Dacă organele de anchetă „convenționale” nu vor mai fi obligate să producă probe pe baza înregistrărilor SRI, ci vor putea folosi aceste informații direct ca probe, asta ar cam însemna ultima lopată de pământ peste coșciugul democrației românești. Fabrica de dosare penale va funcționa la capacitate maximă, astfel că oricine deranjează sistemul va fi feliat. Instanțele vor ține cuțitul, iar comando-urile SRI vor tăia în carne vie. Tuturor incomozilor cărora li se vor fabrica dosare le va fi imposibil să ceară expertiză, deoarece caracterul secret al informațiilor nu le va permite. Mai mult, oricât de buni ar fi avocații lor, degeaba. Nici nu vor putea vedea dosarele. Pentru a căpăta acces la informații cu caracter secret, ai nevoie de faimosul certificat ORNISS, care se obține ușor dacă ești omul Sistemului. Problema e că mulți avocați apără oameni care se pun contra acestei complexe mașinării. Credeți că ei au sau vor primi certificat ORNISS?

Mai vreți un mic amănunt? Dacă legile apucă să treacă de Parlament, degeaba vor fi contestate la CCR, pentru că proaspetele „Legi ale Justiției” tocmai au transformat hotărârile CCR în hârtie igienică moale, cu trei straturi. Cu alte cuvinte, dacă opinia publică și Opoziția parlamentară nu vor reacționa în timp util, mă tem, dintr-un subiectivism pesimist, că asta a fost, dragi prieteni. Putem chema deja preotul, în timp ce vom asista plini de umor negru – ca de obicei – la priveghiul prematur al democrației noastre „originale”.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE