ACTUALITATENegocieri pentru noul guvern. Orban s-a autopropus premier, Cîțu refuză să se...

Negocieri pentru noul guvern. Orban s-a autopropus premier, Cîțu refuză să se retragă, Cioloș dorește un nou început pentru România

Negocierile pentru formarea unui nou guvern au continuat și marți, în diferite formule, informația zilei, anunțată pe surse, fiind posibila reintrare în cursa pentru Palatul Victoria a lui Ludovic Orban.

Ziua de marți a început cu propunerea lui Dan Barna ca liderii celor trei formațiuni politice luate în calcul pentru formarea unei coaliții, respectiv Ludovic Orban (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Dan Barna (USR PLUS) să ocupe funcții de vicepremieri, iar pentru șefia Camerei Deputaților să candideze Cătălin Drulă de la USR.

Reacția lui Ludovic Orban nu a întârziat să apară, acesta arătându-și nemulțumirea față de ieșirea la declarații a lui Barna cu variante asupra cărora nu s-a ajuns la niciun acord în coaliție.

„Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR PLUS şi UDMR să comunicăm doar împreună şi doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie.

Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului iniţial”, spune Orban într-o declaraţie de presă”, a spus Orban, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Ulterior, în cursul zilei de marți, liderul PNL a avut o serie de întâlniri, atât cu reprezentanții minorităților naționale, cât și cu Dan Barna sau Kelemen Hunor.

Surse politice au declarat, pentru Digi24, că în cadrul întâlnirii de marți seara, Ludovic Orban s-a autopropus premier.

Orban ar fi explicat că este posibilă revocarea lui Florin Cîțu din poziția de premier propus de PNL, respectiv Biroul Politic Național al partidului să facă o altă propunere. Însă, spun tot surse politice, Florin Cîțu a refuzat, în primă instanță să se retragă spunând că doar dacă BPN al PNL va vota pentru acest lucru o va face.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Dacian Cioloș a sugerat că USR PLUS exclude varianta Orban premier.

„Apropo de discuțiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”, a scris Cioloș.

După discuțiile de marți seara, o ședință oficială a conducerii PNL ar putea fi convocată abia după ce USR PLUS va spune dacă este de acord cu varianta Orban premier.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...