ACTUALITATECând își vor reveni Facebook, Whatsapp și Instagram?

Când își vor reveni Facebook, Whatsapp și Instagram?

Facebook, WhatsApp și Instagram au căzut în toată lumea.

Astfel de probleme – mai ales după ce sunt în curs de desfășurare de ore întregi – indică probabil că există o problemă majoră cu tehnologia care stă la baza serviciilor Facebook, scrie The Independent.

Și ar putea dura ore întregi. În 2019, când a suferit cea mai mare întrerupere existentă, au trecut mai mult de 24 de ore de la începutul problemei până când Facebook a declarat că a fost rezolvată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai mult, Facebook ar putea să nu dezvăluie niciodată cu adevărat ce a cauzat problemele. După întreruperea înregistrării din 2019, a spus doar că problemele sunt „rezultatul unei modificări a configurației serverului”.

De data aceasta, cel puțin unele dintre probleme sunt legate de sistemul de nume de domeniu sau DNS, care funcționează ca o agendă telefonică pentru internet. Când un utilizator tastează o adresă web – cum ar fi facebook.com – atunci computerul trebuie să o transforme într-o adresă IP, care este o serie de numere, astfel încât să poată accesa datele care alcătuiesc pagina pe care doriți să o vedea.

Cu Facebook oprit, totuși, acest sistem nu funcționează: computerul caută numerele pe care vrea să le vadă, dar numerele nu sunt acolo. Serverele Facebook ar trebui să le furnizeze, dar agenda telefonică este în realitate goală.

Asta înseamnă că oricine încearcă să acceseze site-ul va vedea un cod de eroare, în funcție de browserul pe care îl folosește. Aplicațiile ar putea funcționa puțin diferit – vor afișa în continuare conținut existent, cum ar fi mesaje WhatsApp sau postări pe Instagram – care au fost deja descărcate, dar nu vor putea cere serverelor Facebook altele noi.

Este departe de a fi singura companie care suferă astfel de probleme. În iulie, multe site-uri importante – inclusiv cele ale unor companii aparent neconectate, cum ar fi Home Depot și Delta Airlines – au căzut din cauza problemelor de la Akamai, care oferă DNS clienților săi.

Însă problemele DNS ale Facebook sunt doar un simptom, chiar dacă ele sunt cele care înseamnă că multe persoane nu pot accesa aceste site-uri. Sistemul nu s-ar rupe spontan și, prin urmare, este posibil să se fi întâmplat ceva cu infrastructura subiacentă – o schimbare a setărilor rătăcite, o întrerupere fizică la un server sau altceva complet – care l-a oprit să funcționeze.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. SPER CA NICIODATA ! LA PAMANT CU VOI JEGURI CORPORATISTE. FOLOSITI TELEGRAM SI GAB! PLATFORME LIBERE PENTRU OAMENI LIBERI UNDE FIECARE UTILIZATOR ARE DREPTUL LA OPINIE LIBERA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...