OPINIIDespre masca noastră, cea de toate zilele

Despre masca noastră, cea de toate zilele

Motto: „Gândiți-vă la presă ca la o claviatură pe care guvernul poate să-și cânte partitura.” – Joseph Goebbels – Ministrul Nazist al Propagandei

A trecut deja un an de când am intrat cu toții în întunecata epocă covidiană.

Nu știu alții cum sunt, dar mie mi se pare că de vreun an și ceva trăim într-un film american prost, de categoria B, o combinație între un film despre o catastrofă globală și o distopie despre o lume dictatorială post-apocaliptică…

Peste tot, suntem bombardați nonstop cu sloganurile și mesajele pe care guvernanții locali și globali caută să ni implanteze cu orice preț în minte și în subconștient: „Poartă masca!”…”Arată că îți pasă!”…”Poart-o pentru că te face să te simți în siguranță!”…”Poart-o pentru a-i îndemna și pe alții să o facă!”…Mesaje care se repetă obsedant la televizor, la posturile de radio, în metrou, în aproape orice spațiu public, zi de zi, de luni de zile.

„Principiul fundamental al propagandei este: trebuie să te limitezi la câteva idei, pe care să le repeți din nou și din nou, în mod obsedant.(…) Nu este imposibil să convingi oamenii că un pătrat este de fapt un cerc, cu o repetare suficientă a mesajului, și o înțelegere corectă a psihologiei publicului – țintă”. – Goebbels.

Câteva considerații privind trecutul, prezentul și viitorul măștilor „de protecție anticovid” în viețile noastre.

Trecutul – prima faza: La începutul pandemiei covidiene, majoritatea marilor „specialiști” epidemiologi, în frunte cu „tătucul lor” din USA – Anthony Fauci, susțineau că măștile nu sunt eficiente și că nu e necesară purtarea lor pentru a opri răspândirea virusului…

Trecutul – faza a două: De la un anumit moment, prin luna martie 2020, specialiștii de pe la noi și din alte țări au decretat că este imperios necesar să purtăm masca în spații închise, că să limităm infectarea, iar autoritățile s-au grăbit să impună acestă obligativitate populației.

Trecutul – faza a treia, care continuă până în prezent: În luna octombrie, a ajuns și în România noul trend, prin care „specialiștii” au decis că este neapărat necesar să purtăm masca în toate spațiile publice deschise, iar autoritățile au impus acesta măsură aberantă și populației din țară noastră.

Viitorul ipotetic: Guvernanții noștri nu au dat niciodată dovadă de originalitate. Așa că, nu vor face decât ce au făcut până acum: să copieze, cum se pricep, măsurile luate anterior de alte state occidentale, mai „avansate”. Care sunt ultimele trenduri în materie de masca anticovid?

În SUA, în ultima perioada, CDC-ul (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) și legendarul doctor Fauci susțin sus și tare ideea că este necesară purtarea a două măști, una peste altă, întrucât, această măsură ar duce la reducerea posibilității de infectare cu peste 90%, chiar dacă ar putea duce la și leșin din cauza blocării oxigenarii creierului…Acesta tendința a devenit evidentă încă de la ceremonia de „întronare” a președintelui-marionetă Biden, la care au fost prezente multe persoane care purtau două măști.

În Europa, există deja în mai multe țări (Cehia, Austria, Germania) în care în unele spații închise e obligatorie purtarea măștilor speciale tip FFP2, cu filtru, mult mai etanșe și considerate mult mai eficiente, dar și mult mai scumpe decât cele simple.

Întrebarea este, care nouă tendința va fi copiată de guvernanții României: cea din SUA, cu două măști, sau cea din Europa de Vest, cu măști superioare, sau o combinație între ele?

Nu știu alții cum sunt, dar eu unul, de când s-a dat legea asta aberantă cu obligativitatea purtării măștii în aer liber, nu prea am reușit să mă conving să port masca când merg singur pe stradă. Am meditat îndelung asupra eventualelor avantaje pe care le-ar aduce acest gest, însă nu am găsit alte „avantaje” decât: evitarea unor eventuale amenzi aplicate de poliție, arătarea unui spirit de turmă, dovedirea unei supușenii iraționale față de autoritățile „atotștiutoare”.

În acesta situație, nouă, tulbure, dificilă și stresantă în care ne zbatem cu toții de un an de zile, ESENȚIAL este să ne păstrăm cu toții capul pe umeri, discernământul și echilibrul, și să nu cădem în extreme. Lucrurile sunt arareori în mod evident în alb și negru, și trebuiesc judecate în context, pentru a lua deciziile cele mai bune.

Sincer, există destule situații când port masca, chiar dacă e deranjant: când intru într-un spațiu public închis (supermarket de exemplu), pentru a evita discuțiile inutile cu paznicii de la intrare, și pentru a nu-i speria pe clienții vârstnici care poate se tem că vor fi infectați de cineva care nu poartă masca și se apropie de ei la mică distanță. Sau, când am fost la o procesiune funerară organizată pentru un fost deținut politic drag mie, unde nu era cazul că fac scandal și bravadă de faptul că nu sunt de acord cu masca în aer liber. Însă, atunci când merg în aer liber, pe stradă, sau în parc, nu o să accept niciodată că este „normal” sau „necesar” să port masca, doar pentru că așa zic niște autorități corupte și incompetente, care sunt preocupate mult mai mult de comisioane, de interesul personal, de grup sau de partid, decât de binele nostru, al românilor de rând…

<

Opinia mea este că trebuie luate în calcul și următoarele aspecte importante:
1) Din punct de vedere psihologic, este dovedit faptul că purtarea măștii reduce gradul de comunicare față în față dintre oameni cu circa 60-70%;
2) Tot din punct de vedere psihologic, este dovedit că pentru majoritatea oamenilor, purtatul măștii induce un sentiment nejustificat de vinovăție și rușine, care nu este benefic;
3) Tot din punct de vedere psihologic, purtarea exagerată a măștii, predispune populația la obediență accentuată față de autorități, și duce la acceptarea cu mai multă ușurință a unor măsuri și restricții mai aberante, inclusiv din cele care afectează drepturile și libertățile fundamentale.
4) Din punct de vedere medical, s-a dovedit de mult că masca nu este foarte sigură, și nu oprește total transmiterea virusului. Totodată, e firesc să ne punem întrebarea legitimă: dacă masca e chiar atât de eficientă, esențială chiar, atunci de ce autoritățile nu au impus purtarea măștii în perioada celor 2 luni de stare de urgență, când eram la vârful primului val? Și

5) Din punct de vedere fiziologic, este demonstrat faptul că purtarea măștii reduce capacitatea de a inspiră aerul cu circa 50-60%, afectându-i negativ în mod deosebit pe cei care au probleme de respirație, dar nu numai.

În concluzie: niciodată nu trebuie să luăm de-a gata, că fiind din principiu bune, toate ideile și măsurile pe care o autoritate caută să ni le impună, de multe ori prin forță instrumentelor sale coercitive. Este esențial să trecem toate informațiile primite prin filtrul propriei rațiuni, să nu ne pierdem măsură și echilibrul în judecată și să ne folosim discernământul dăruit de Dumnezeu. Și nu trebuie să ne lăsăm libertățile fundamentale și drepturile constituționale limitate și călcate în picioare, de nimeni. Pentru că, odată pierdute, cu mare greutate se mai pot câștigă înapoi.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...