ACTUALITATEMugur Călinescu, elevul care a protestat împotriva regimului comunist în anii 80,...

Mugur Călinescu, elevul care a protestat împotriva regimului comunist în anii 80, va fi comemorat la Botoșani

Mugur Călinescu, elevul care a protestat împotriva regimului comunist în 1981 și care și-a pierdut viața la doar 19 ani, va fi comemorat sâmbătă 13 februarie de la ora 13:00, anunță un comunicat de presă.

Evenimentul va avea loc la cimitirul „Pacea” din Botoșani și este organizat de către Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” – filiala Botoșani, Asociația „Scut botoșănean” și Uniunea „Vatra Noastră Românească” – filiala Botoșani.

Mugur Călinescu a murit la data de 14 februarie 1985, pe când avea doar 19 ani, suspectându-se că a fost iradiat de Securitate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Acesta era elev în clasa a XI-a, la Liceul „A.T. Laurian” din Botoșani când, în noaptea de 12 spre 13 septembrie 1981, a scris pe peretele Comitetului Județean PCR Botoșani cu cretă albastră, o serie de manifeste anticomuniste. Deși era căutat de Securitate, a continuat să facă inscripții noi mai multe nopți la rând, agitând autoritățile.

După o lună, în care Mugur a scris peste 24 de manifeste, a fost într-un final prins și arestat, acest lucru fiind posibil după ce câțiva colegi l-au turnat Securității, care l-a urmărit.

„Fără sacrificiu și fără jertfă nu se poate construi nimic trainic. O națiune nu supraviețuiește atât prin milioanele de cetățeni obedienți față de un regim totalitar, cât mai ales prin cei care aleg să-și jertfească propria ființă întru apărarea ființei neamului. Avem astfel obligația sfântă de a prețui memoria sfinților, martirilor și eroilor care și-au sacrificat tot ce au avut mai de preț în lupta pentru apărarea valorilor noastre identitare. Un astfel de erou este și Mugur Călinescu, decedat în februarie 1985, în urma anchetelor la care a fost supus de Securitate. A fost anchetat pentru că a avut curajul de a scrie cu majuscule adevărul pe care o țară întreagă îl știa, dar se temea să-l spună, chiar și în șoaptă. A fost ajutat să moară pentru că reprezenta glasul celui ce strigă în pustie, vocea sa amenințând să trezească din letargie un popor terorizat de un regim criminal. A fost și rămâne un exemplu de curățenie sufletească și curaj care a spălat, prin sacrificiul său, rușinea lașității noastre”, se menționează în comunicatul organizatorilor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT