luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEMișcarea „Nu plăti” capătă amploare în Marea Britanie. Mii de oameni anunță...

Mișcarea „Nu plăti” capătă amploare în Marea Britanie. Mii de oameni anunță că NU vor plăti facturile la energie emise din luna octombrie

O mișcare al cărei scop este să strângă cât mai mulți oameni care să refuze să plătească facturile la energie capătă avânt în Marea Britanie.

Până acum, 75.000 de oameni s-au angajat că vor face „grevă” la plata facturilor, dar numărul lor crește în fiecare zi, notează Euronews.

„Este simplu”, se arată în manifestul campaniei. „Don t pay UK” (Nu plăti Marea Britanie). „Cerem o reducere a facturilor la energie la un nivel accesibil. Speranța noastră este că vom aduna un milion de oameni pentru a ne angaja să nu plătească dacă guvernul va continua cu o altă creștere masivă pe 1 octombrie”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În aprilie, factura anuală medie la gaz și electricitate în Regatul Unit a crescut de la 1.400 de lire sterline (1.670 de euro) în octombrie 2021, la 2.000 de lire sterline (2.390 de euro), după ce guvernul a eliminat plafonul de preț care limita cât de mult își puteau percepe furnizorii clienții. De atunci, giganții energetici și-au văzut profiturile crescând vertiginos, BP înregistrând 8,2 miliarde de euro între aprilie și iunie – mai mult de trei ori decât a obținut în aceeași perioadă a anului trecut.

Până iarnă, Don’t Pay UK estimează că aproximativ 6,3 milioane de gospodării din Marea Britanie nu își vor putea permite facturile la energie, cu 10 milioane de case aflate în „stres de combustibil”.

O mamă a doi copii spune că s-a implicat în „Don’t Pay UK” pentru a-și exprima „dezgustul” față de aceste creșteri uriașe, care au alimentat bonusuri și dividende mai mari pentru cei din vârf.

„Când ai citit în ziar săptămâna aceasta profiturile implicate în industria combustibililor, este imposibil să nu te enervezi”, a spus ea pentru Euronews.

„Este timpul ca aceia dintre noi care încă mai avem bani în plus în fiecare lună să arătăm solidaritate și să luăm poziție pentru cei care se confruntă cu sărăcia energetică”, a continuat ea. „Este timpul pentru o schimbare societală în care cultura profiturilor masive din spatele sărăciei să se încheie.”

Fiica ei nu lucrează deoarece are doi copii mici care au nevoie de îngrijire cu normă întreagă și trebuie să se bazeze pe ajutoarele de stat pentru venituri.

„Nu am idee cum se va descurca cineva în această situație…”, spune ea.

Kary este unul dintre cei 15.000 de activiști locali din Marea Britanie — care vin de la St. Ives în Cornwall până la Insulele Shetland de pe coasta de nord a Scoției — și care s-au înscris pentru a ajuta la organizarea campaniei.

Ei găzduiesc întâlniri pe Zoom, întâlniri în persoană și vorbesc cu prietenii și vecinii, oferă pliante, în încercarea de a determina mai mulți oameni să se alăture inițiativei.

1,6 milioane de fluturași au fost comandate de oameni din Anglia, Scoția și Țara Galilor, aproape 900 de persoane donând bani pentru a sprijini campania.

„Din ce am văzut când am ieșit la pliante, oameni din toate secțiunile societății sunt de acord și vor să se implice”, a spus ea.

Campania, condusă de mai mulți activiști anonimi, se bazează pe experiența campaniilor anterioare de neplată în masă din Marea Britanie, care au reușit să influențeze guvernul.

La sfârșitul anilor 1980 și 90, milioane de oameni din Anglia, Țara Galilor și Scoția au refuzat să plătească nou-înființatul Poll Tax — o taxă unică pe gospodării pentru a finanța administrația locală — ceea ce a dus până la urmă la anularea prevederilor sale cele mai dure și, în cele din urmă, la doborârea prim-ministrului de atunci, ministrul Margret Thatcher.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. Daca am fi uniti ne-am lua tara inapoi si am anula legea :28 din 15 martie 1991 mai bine zis am reface toata constitutia cu una pertinenta, care lucra in folosul cetateanului roman si in folosul tarii Romania.
    Dar nu suntem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate