luni, aprilie 28, 2025
ACTUALITATEMircea Geoană: Rusia nu are potenţialul şi nici intenţia de a ne...

Mircea Geoană: Rusia nu are potenţialul şi nici intenţia de a ne ataca militar

spot_img

Mircea Geoană,secretarul general adjunct al NATO, a declarat că reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice care începe marţi la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii, este un summit istoric şi va pune accent deosebit asupra regiunii Mării Negre şi pe zona Balcanilor de Vest.

„Sărbătorim 75 de ani de la înfiinţarea alianţei noastre, o alianţă care a asigurat ţărilor membre în trecut, în prezent şi în viitor pace, stabilitate, securitate. Este considerată, pe bună dreptate, cea mai importantă şi de succes alianţă din istoria umanităţii. Deci, o aniversare istorică, dar şi un moment istoric de o complexitate fără precedent.

Într-adevăr, securitatea Europei este zdruncinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în Orientul Mijlociu situaţia rămâne foarte complicată, în zona Asia-Pacific lucrurile nu sunt nici acolo atât de liniştite pe când ne-am dori.

E un moment de mare transformare şi acest summit de la Washington, unde liderii noştri se vor întâlni pentru a lua decizii cu adevărat istorice, încearcă să răspundă provocărilor, aşa cum am făcut-o de-a lungul istoriei. Unul – apărare şi descurajare pe fiecare centimetru pătrat din teritoriul aliat, inclusiv pe Flancul estic, inclusiv la noi, în România.

Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagră, pentru zona Balcanilor de Vest, în general, pe ceea ce înseamnă provocările pe care agresivitatea Federaţiei Ruse ni le aduce şi ni le va aduce în continuare”, a afirmat Mircea Geoană la Antena 3, conform Agerpres.

De asemenea,secretarului general adjunct al NATO spune că la summit vor fi abordate și alte teme precum producţia de apărare şi utilizarea “cu cap” a fondurilor în aceste sens.

„Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate naţională şi colectivă, de primă calitate. Vom discuta şi despre ceea ce înseamnă asta pentru renaşterea industriei de apărare în Europa şi, sper eu, şi în ţara noastră, în România, pentru că avem potenţial ingineresc, potenţial de locuri de muncă bine plătite şi e bine să fim pregătiţi şi pentru a profita de acest moment de inflexiune”, a adăugat el.

Conform Mircea Geonă, la summit se va vorbi și despre sprijinul pentru Ucraina, susţinerea Republicii Moldova, “care este sub un asalt extrem de vicios de natură hibridă din partea Federaţiei Ruse”, modul în care ţările NATO vor putea contracara agresivitatea Federaţiei Ruse.

„Rusia nu are potenţialul şi nici intenţia de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument, de la atacuri cibernetice, dezinformare, folosirea şi interferarea în alegerile noastre, atacuri împotriva infrastructurilor critice ale alianţei noastre, deci, o zonă de maximă atenţie la adresa agresivităţii crescânde a Federaţie Ruse”, a evidenţiat oficialul NATO.

Mircea Geoană: Nu putem să lăsăm doar pe alţii să ne apere. Avem nevoie şi noi de putere militară şi de renaşterea industriei de apărare din România

Mircea Geoană a subliniat că de modul în care se va termina războiul din Ucraina va depinde felul în care securitatea europeană şi securitatea globală vor arăta pentru decenii de acum încolo.

„Dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu va primi sprijinul nostru, va avea dificultăţi masive pe front. Iar lecţia învăţată şi de Rusia, şi de China, şi de Iran, şi de Coreea de Nord este că agresiunea militară produce efecte şi că nu există consecinţe. De aceea încercăm să facem un efort suplimentar de a-i susţine, de a-i susţine atât militar, cât şi economic şi financiar”, a mai declarat el.

În ceea ce priveşte Armata României, a apreciat că „este încă mult de investit”.

„Suntem pe un drum bun şi, cu cât vom avea un consens politic în România, dincolo de ciclurile electorale, dincolo de un preşedinte sau altul, dincolo de un guvern sau un ministru sau altul, vom putea să dăm Armatei noastre ceea ce are nevoie de la noi, ceea ce noi avem nevoie de la dânşii. Nu putem să lăsăm doar pe alţii să ne apere. Avem nevoie şi noi de putere militară şi de renaşterea industriei de apărare din România”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) începe la 9 iulie 2024 la Washington, D.C., în Walter E. Washington Convention Center, unde timp de trei zile (9-11 iulie) liderii statelor membre şi ai statelor partenere ale organizaţiei vor discuta cele mai importante chestiuni care vizează agenda prezentă a NATO, marcând totodată într-un cadru istoric cei 75 de ani de existenţă ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Remarcabilă nesinceritate!

    „Alianța noastră” (adică a voastră) este una din care am lipsit în primii 40 de ani … nefiind invitați. Este cea care ne-a .. învins/eliberat! Este una eminamente … „defensivă”!

    Potențial să ne atace n-or avea rușii; da’ noi avem ?! Că Ucraina nu să o ocupe vor (pentru moment!), ci să o … „demilitarizeze” (adică să îi lichideze fizic – dar nu prin „genocid”, adică nu „la grămadă”, ci numai după ce Democrația îi trimite pe front!).

    Dar nici măcar Giorgia Meloni nu e-o spune:

    https://www.youtube.com/watch?v=86vrvsBztpw

    „„Suntem pe un drum bun şi, cu cât vom avea un consens politic în România, dincolo de ciclurile electorale, dincolo de un preşedinte sau altul, dincolo de un guvern sau un ministru sau altul, vom putea să dăm Armatei noastre ceea ce are nevoie de la noi, ceea ce noi avem nevoie de la dânşii. Nu putem să lăsăm doar pe alţii să ne apere. Avem nevoie şi noi de putere militară şi de renaşterea industriei de apărare din România”, a mai afirmat Mircea Geoană.”

    Sper să vă puteți apăra că doar ați informat populația despre ce le pregătește … „Stânga”!

    „„Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate naţională şi colectivă, de primă calitate. Vom discuta şi despre ceea ce înseamnă asta pentru renaşterea industriei de apărare în Europa şi, sper eu, şi în ţara noastră, în România, pentru că avem potenţial ingineresc, potenţial de locuri de muncă bine plătite şi e bine să fim pregătiţi şi pentru a profita de acest moment de inflexiune”, a adăugat el.”

    Viață lungă să aveți, să aflați cine ce sfori ale căror marionete le trăgeau.

    Fiindcă Rusia n-a căzut (cum era „așteptat”!) în urma „sancțiunilor”, s-au trezit băieții că nu pot lăsa „apărarea” în seama altora! Că am avea (după decenii de batjocură academică și industrială!) … „potențial științific/ingineresc”! Să vedem: vă bagă Democrația în teren, după pauză, în locul Ucrainei ?

    Fiul tatălui său s-ar fi calificat lesne pentru Canal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE