miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATEMinistrul Mediului, Tanczos Barna despre cazul ursului Arthur: Prințul a vânat legal....

Ministrul Mediului, Tanczos Barna despre cazul ursului Arthur: Prințul a vânat legal. Ursul recoltat era periculos, în România există urși mult mai mari

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, marți, concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră, explicând că ministerul nu are nicio informație legată de existența ursului Arthur, și că animalul ucis de prințul austriac era periculos și nici pe departe cel mai mare din România, informează Digi24.

„Echipele de control au finalizat verificările. Au fost efectuate controale de Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Mediu și Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind din cele 3 rapoarte. Aceasta asociație a cerut mai multe intervenții, un dosar a fost aprobat. În acest dosar aprobat există procese verbale de daune cât și o solicitare ulterioară cu privire la pagube provocate de urs. Dosarul a fost aprobat și s-a solicitat autorizație ulterior. Rezultatele pe care le avem în momentul de față, ținând cont că DNA și Parchetul anchetează, nu pot fi făcute publice.

Concluzionăm ca un exemplar de urs brun s-a aprobat recoltarea unui exemplar în baza ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării care s-a emis de către minister în baza acestui ordin. În momentul de față, ordinul este epuizat. Orice intervenție se poate aproba acum prin ordin individual.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Drehervei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Fiind o anchetă penală în curs și neputând în toate amănuntele rapoartelor de control, aș vrea să vă spun următoarele. Una din constatările importante se referă la perioada în care se face monitorizarea până la recoltare. Perioada este de 60 de zile, acum a fost una nelimitată până la sfârșitul anului, de aceea am decis ca perioada trebuie scurtata. Există posibilitatea până acum ca ulterior emiterii acordului de recoltare să se aștepte momentul oportun pentru extragere. Pentru a elimina această posibilitate, am decis ca toate ordinele să prevadă perioada de 15 zile.

Altă decizie este să nu permitem, în cazul extragerii de exemplare-problemă, să intervină decât personal tehnic de specialitate, astfel evităm orice posibilă deturnare a scopului intervenției.

Ursul Arthur a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Recoltarea s-a făcut de către un cetățean străin, a avut autorizație de vânătoare, permis de portarmă și legea a fost respectată din acest punct de vedere.

Legat de identificarea ursului Arthur. Nu am găsit la Ministerul Mediului rapoarte de monitorizare. Până în momentul apariției acestor informații în presă, ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur. Însă certitudinea există în ceea ce privește exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN și am cerut să fie trimise la analize.

Mi-aș dori mult ca acest trofeu să ajungă la Muzeul Cinegetic de la Posada. Trofeul este în țară. Aceste trofee nu pot părăsi teritoriul României.

Legat de afirmația că e cel mai mare urs din România, ursul lovit de o mașină în Sovata avea punctaj 630. În România este o populație superbă de urși bruni și sunt convins că sunt urși mult mai mari decât urși de 593 de puncte.”, a declarat Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-o conferință de presă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

 1. Pai daca ministrul s-a pronuntat deja si afirma sus si tare ca printul a vanat in mod legal, care mai este rolul justitiei in tara aceasta?
  Din moment ce s-a demarat o ancheta a parchetului, el in ce calitate si cu ce scop mai vorbeste?
  Ca sa puna presiune pe justitie, ca doar a stabilit deja ca vanatoarea a fost legala?
  Sau ca sa astupe gura celor care isi mai pun inca intrebari cu privire la uciderea ursului?
  Ma intreb cati romani au vanat in alte tari din UE, asa cum a vanat ucigasul acesta? Nestingherit, asteptat si indrumat cu mare pompa, i-a fost adus ursul in bataia pustii si se da mare vanator.
  E doar un ucigas jalnic, demn de mila!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate