sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Maia Sandu, mesaj emoționant: Limba română, limba noastră, element fundamental...

VIDEO | Maia Sandu, mesaj emoționant: Limba română, limba noastră, element fundamental al identității noastre, poate fi PATRIA tuturor cetățenilor noștri / Klaus Iohannis vorbește despre „digitalizarea predării limbii române”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj emoționat cu ocazia Zilei Limbii Române.

Ea a spus, îmbrăcată în ie, că patru din cinci cetățeni ai țării au ca limbă maternă, limba română. Maia Sandu a anunțat că va lansa un program național de „program național de studiere a limbii române pentru vorbitorii de alte limbi”.

Președintele de la Chișinău a declarat că „limba română este un element fundamental al identității noastre”.

„Limba română poate fi patria tuturor cetățenilor noștri. Pentru aceasta, trebuie să lansăm un program național de studiere a limbii române pentru vorbitorii de alte limbi. Cursuri de calitate accesibile tuturor vârstelor, producții media în limba română, oferte educaționale predate în română, care să corespundă rigorilor vremii și pieței muncii. Avem o limbă frumoasă, trebuie să o facem activă și pentru cei care nu o cunosc”, a spus Maia Sandu într-un mesaj video, subtitrat în rusă.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Ea vrea ca limba română să fie „numitor comun” pentru toți cetățenii țării. Maia Sandu a numit limba română drept „limba noastră”. Mesajul este important, cu atât mai mult cu în Moldova există curentul care a susținut că limba vorbită de moldoveni ar fi „moldovenească” și nu română. Președintele Sandu a transmis, astfel, un mesaj clar.

La București, președintele Iohannis a trimis și el un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române. Iohannis a vorbit despre proiectul său, „România Educată” care, speră el, va contribui la „digitalizarea predării limbii române”.

„Astăzi, 31 August, sărbătorim Ziua Limbii Române. Îi felicit cu acest prilej pe toți cei care contribuie în domeniul literar, al științei și al cercetării, în spațiul academic ori editorial la cultivarea limbii române și la comunicarea prin intermediul acesteia a importantelor valori ale civilizației românești și universale!

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Pentru românii de peste hotare, limba română este cea care îi face să se simtă „acasă”, oriunde s-ar afla, iar, într-o diaspora atât de numeroasă, rolul său de liant este mai important ca niciodată.

Dragi români de pretutindeni, să nu încetați să iubiți limba română și să cultivați dragostea pentru aceasta și în rândul copiilor, în spiritul prețuirii și folosirii sale corecte.

Sunt încrezător că, prin implementarea Proiectului „România Educată”, se vor găsi soluții pentru digitalizarea predării limbii române, atât în țară, cât și în comunitățile românești din străinătate, precum și pentru sprijinirea celor care, prin cultivarea limbii, mențin legătura comunităților de români de pretutindeni cu țara.

Salut efortul făcut de numeroase asociații și inițiative private din toată lumea pentru a menține viu accesul românilor la învățarea limbii materne.

Limba română va continua să ne țină uniți și apropiați de țară. Această comoară, care a dăinuit peste veacuri, va rămâne elementul central al identității noastre, întru mulți ani!”, a spus Iohannis, conform siteului oficial al Președinției României.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Și ce facem cu englezeala, cancerul limbii române, așteptăm să intre în metastază?
    Orice cretinoid snob, cosmopolit, lipsit de educație, își permite să ne porcăiască limba maternă cu englezisme inutile, să înlocuiască cuvinte românești cu echivalente englezești, că așa e ei, dăștepți și zmecheri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE