duminică, februarie 5, 2023
ACTUALITATEMaia Sandu îndeamnă pe români să economisească energie, ca să i-o dăm...

Maia Sandu îndeamnă pe români să economisească energie, ca să i-o dăm Moldovei. Istoricul George Damian: Afirmația Maiei Sandu este greșită din mai multe puncte de vedere

După vizita efectuată săptămâna aceasta la București, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precizează că este o problemă zilnică pentru Republica Moldova faptul că nu îi este asigurat necesarul de energie electrică. Ea consideră că, dacă și românii ar face economie la curent, acea cantitate de energie economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, informează stiripesurse.ro.

„Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie cu Cuciurgan (n. r.: centrala de energie), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică”, a informat Maia Sandu, într-un interviu pentru G4media.

„Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova. România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții”, a mai precizat președintele Republicii Moldova.

Acum două zile, Maia Sandu a ținut un discurs în Parlamentul României în care a evitat să vorbească despre existența unor români în Moldova, ci doar despre „cetățeni despre ambele maluri ale Prutului”.

Într-o postare pe contul său de Facebook, jurnalistul George Damian consideră că Maia Sandu trebuie să își corecteze discursul.

„Am mai spus-o: obligația României nu este față de clasa politică de la Chișinău, ci față de românii din stânga Prutului. Guvernele României s-au fript de nenumărate ori cu diverse parteneriate dubioase de la Chișinău (Iurie Roșca, Vlad Filat, Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase) – e o listă lungă, ar fi cazul să fie închisă.

Afirmația Maiei Sandu că românii ar trebui să economisească electricitate și acest surplus să fie dat Republicii Moldova este greșită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând românii deja economisesc de ceva vreme, prețurile la electricitate au sărit pentru mulți dincolo de limita suportabilității, oamenii deja și-au redus consumul, prin instituții și blocuri e plin de afișe în sensul ăsta. Apoi subiectul economisirii energiei electrice (apei calde, mâncării etc.) este unul sensibil în România din punct de vedere istoric, după experimentele lui Ceaușescu. Nu oricine își poate permite să vină să le spună românilor „stingeți lumina!” după un deceniu de frig și întuneric în masă. În nici un caz Maia Sandu, care de când a intrat în politică zice orice, dar să nu spună „români, limbă română, identitate românească” (cine știe, poate are o interdicție în sensul ăsta?) Apoi electricitatea nu funcționează așa cum își imaginează Maia Sandu, să pună fiecare român niște curent electric la borcan și să-l trimită peste Prut, lucrurile sunt mai complicate din punct de vedere tehnic.

Declarația Maiei Sandu că românii să economisească electricitate care să fie trimisă Republicii Moldova (gratis?) a fost făcută pentru G4Media după întâlnirile oficiale. Și asta înseamnă că Maia Sandu nu a obținut ce își dorea la București. Nu știm ce a cerut, poate a cerut mai multă electricitate la un preț preferențial, poate a cerut electricitate gratuită, mie îmi este clar că nu a obținut ce a cerut. Este de înțeles situația de la Chișinău, separatiștii pro-ruși din Transnistria pedepsesc acum Chișinăul prin reducerea furnizării de electricitate. E încă un exemplu într-un lung șir desfășurat pe 30 de ani, însă Chișinăul se face că nu înțelege. Din nou, e criză, nu avem timp de reproșuri istorice. Dar mecanisme s-ar putea găsi: o formă de împrumut guvernamental către Chișinău prin care să fie furnizată electricitate la preț preferențial. Dar să zicem că Maia Sandu și guvernul ei nu vor să-și asume un astfel de împrumut. Atunci s-ar putea face niște gesturi de bunăvoință față de România (nu, nu trebuie să își asume deschis Maia Sandu identitatea românească, am înțeles că nu poate să facă așa ceva) – de exemplu să fie retrocedate proprietățile Mitropoliei Basarabiei de la Chișinău, confiscate de sovietici.

Ideea este că se pot găsi soluții astfel încât Republica Moldova să primească din România electricitatea de care are nevoie (asta dacă o încăpea atâta electricitate pe firele care leagă cele două țări, că la ultimele licitații din domeniu firmele românești au primit un șut în fund de la guvernul Maiei Sandu)”, a precizat jurnalistul George Damian.

Declarațiile Maiei Sandu vin în contextul în care aceasta a avut o întrevedere la București cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă în decursul zilei de marți. Discuțiile dintre cei trei lideri s-au concentrat în jurul problemei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, precum și asupra posibilităților de a o ajuta pentru a trece peste criza energetică actuală.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. Hopaaa… acum ne bagă în seamă. Pînă mai de curînd nici pomeneală. Oricum, noi îi cunoaștem: suntem frați doar când au nevoie de noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate