marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Maia Sandu, în Parlamentul României, a îndemnat „să muncim” pentru...

VIDEO | Maia Sandu, în Parlamentul României, a îndemnat „să muncim” pentru ca „cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască într-o casă comună europeană”

Președintele de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat în Parlamentul României că mulțumește țării noastre pentru că i-a fost aproape în vremurile grele, de câte ori a avut nevoie.

Sandu a mulțumit României pentru că „a știut să ne fie alături de noi de câte ori a fost nevoie: a creat oportunități de studii pentru atâția tineri de pe malul stâng al Prutului, care-și aduc contribuția la o lume mai bună, fie că se întorc, fie că se află oriunde în lume, când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe și atunci când a donat microbuze școlare, când a fost alături de noi cu ajutoare materiale și vaccin, în timpul pandemiei, acum când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina”.

Cu toate acestea, ea nu a vorbit niciodată despre o posibilă unire și nici despre etnicitatea locuitorilor de peste Prut. Maia Sandu a vorbit, în schimb, despre „cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului” și despre traiul comun „într-o casă comună europeană”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu (click aici), vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Ne dorim cu ardoare să fim parte din marea familie europeană. Trei decenii am stagnat într-o zonă gri. Cetățenii noștri nu mai vor să trăiască în zona gri, fără șansa unei vieți normale, o viață normală așa cum au văzut în țări europene. Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii, apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participând efectiv la gestionarea efectelor războiului. Azi, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război pentru că a crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Federației Ruse, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut? Asta arată că suntem cu toții în pericol pentru că pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite, niciun stat nu poate rezistă singur unei astfel de agresiuni. Ucraina nu ar fi reușit de una singură, Rusia a sperat că va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutorul Ucrainei. Moldova s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere, am făcut față unor provocări de care statul nostru nu era pregătit dar ne-am solidarizat pentru pace. Deși avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri au deschis ușile și inimile când a fost nevoie. În acest vremuri tragice, ne bazăm pe lumea liberă, ca în viitor lumea liberă să se bazeze pe Republica Moldova, ca garant al păcii și al securității. Pentru asta au luptat sincer oamenii liberi și curajoși ai acestui pământ, oameni de valoare care își îndeplinesc datoria, care muncesc onest, care vor să fie respectați la ei acasă, care spun “vă rog” și “mulțumesc”. Azi, în numele Republicii Moldova, vă spun “mulțumesc” și în numele tuturor cetățenilor noștri “vă rog”. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape și vă rog să ne rămâneți aproape, ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace într-o casă comună europeană, să trăim mai puternici în democrație, iar Prutul să unească drumuri, afaceri, teatre, cinematografe, școli, inovații, valori, oameni”, a declarat Maia Sandu.

Președintele de la Chișinău a fost prezent la a Conferința internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE