EDUCAȚIEMAE: Ministrul de Externe al Ucrainei a confirmat identitatea între limba română...

MAE: Ministrul de Externe al Ucrainei a confirmat identitatea între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”

Vineri, 23 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia la nivelul miniștrilor afacerilor externe, găzduită la București de ministrul Bogdan Aurescu, la care au fost invitați pentru prima dată să participe şi șefii diplomațiilor din Ucraina și Georgia, informează un comunicat de presă.

Conform sursei citate, cei doi „au abordat aspecte relevante de pe agenda bilaterală, cu accent pe dialogul politico-diplomatic, intensificarea relației economice, stimularea conectivității, precum și pe necesitatea identificării de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. Totodată, cei doi miniștri au discutat și despre situația îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră și alte aspecte de interes regional. Cei doi șefi ai diplomațiilor au discutat, de asemenea, despre propunerea părții ucrainene privind ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic”.

În ceea ce privește protecția minorității române din Ucraina, Ministrul Aurescu a reiterat inexistența unei așa-zise „limbi moldovenești”, folosită de autoritățile de la Kiev în locul limbii române, iar ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislația ucraineană în materie. Ministrul Aurescu a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul Educației din Ucraina a transmis deja instrucțiuni autorităților locale de a aplica aceste prevederi ale legislației ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa, informează MAE.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța angajamentului susținut al autorităților ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susținut cu autoritățile regionale și locale ucrainene. A mulțumit omologului său pentru acordul părții ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I – IV din sistemul educațional de stat ucrainean.

Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea ministrului Bogdan Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și minorității ucrainene din România.

În cadrul discuțiilor bilaterale au fost abordate și ultimele evoluții legate de pandemia de COVID-19. În context, șeful diplomației române a anunțat operaționalizarea în etapa imediat următoare a unui ajutor umanitar pentru Ucraina, constând în echipamente medicale în valoare de peste 1 milion de euro, ca răspuns la o solicitare adresată de partea ucraineană prin intermediul NATO.

Cei doi miniștri au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor economice bilaterale, în special cele de conectivitate între România și Ucraina. Ilustrativ în acest sens este proiectul construcției noului pod peste Tisa, între Sighetu Marmației și Bila Țserkva, precum și dialogul privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Miniștrii român și ucrainean au făcut un schimb de opinii cu privire la teme de interes regional, în particular situația îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Totodată, șeful diplomației române a subliniat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei.

Ministrul ucrainean de externe a mulțumit părții române pentru susținerea constantă de către România a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a eforturilor sale de integrare europeană și euro-atlantică.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...