luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Aurescu: Trilaterala România-Polonia-Turcia funcționează foarte bine, contribuind semnificativ la consolidarea...

VIDEO | Aurescu: Trilaterala România-Polonia-Turcia funcționează foarte bine, contribuind semnificativ la consolidarea NATO și a flancului estic

Trilaterala România-Polonia-Turcia funcționează foarte bine, iar relevanța şi utilitatea sa au sporit semnificativ, contribuind, în cei 9 ani de existență, la consolidarea Alianței Nord Atlantice, cât și la asigurarea securității flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a participat vineri la sesiunea plenară a Trilateralei România-Polonia-Turcia, alături de omologii săi Zbigniew Rau și Mevlut Cavuşoglu, la finalul căreia cei trei miniștri au semnat, în premieră pentru acest format, și o Declarație comună.

„Vă mulțumesc și cu această ocazie să acceptați această vizită în România pentru a continua dialogul nostru eficient la nivel trilateral România-Polonia-Turcia pe teme de securitate. Discuțiile noastre de ieri seară și de astăzi au fost substanțiale și foarte utile, aș spune că au fost excelente, ele se reflectă și în Declarația comună pe care tocmai am semnat-o. (…) Doresc să le mulțumesc colegilor mei Mevlut și Zbigniew pentru deschiderea manifestată pe perioada negocierilor Declarației noastre. Este o Declarație care reprezintă o premieră pentru formatul nostru, dovedind încă o dată cât de mult am avansat în cooperarea trilaterală”, a declarat Bogdan Aurescu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul român de Externe a reamintit că în 2009, când a avut ideea creării acestui format, ca secretar de stat pentru afaceri strategice, nu se gândea că Trilaterala va deveni atât de necesară.

„Astăzi pot spune fără ezitare că această Trilaterală, care a început să fie foarte activă în 2012, (….) funcționează foarte bine, iar relevanța și utilitatea sa au sporit semnificativ, contribuind în cei 9 ani de existență la consolidarea Alianței Nord Atlantice, cât și la asigurarea securității flancului estic, inclusiv la Marea Neagră”, a spus Aurescu.

Șeful diplomației române a menționat că a fost abordat și stadiul proiectelor agreate la Trilaterala din 2020, fiind adăugate și alte proiecte pe lista pentru acest an și pașii necesari pentru implementarea lor.

„Temele de interes deosebit sunt în continuare participarea la structurile multinaționale NATO găzduite de cele 3 state, implementarea deciziilor aliate, cu accent din perspectiva României pe pachetul de măsuri la Marea Neagră convenit la nivelul NATO, dar și sprijinul pentru partenerii estici. Am decis, de asemenea, ca ambasadele şi misiunile noastre din străinătate să aprofundeze cooperarea și coordonarea trilaterală pe dimensiunea de securitate”, a afirmat Aurescu.

Acesta a subliniat, în planul tematicii legate de securitatea la Marea Neagră, că reuniunea din aceste zile de la București nu putea să aibă loc într-un moment mai oportun, având în vedere „situația îngrijorătoare de securitate din regiune”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„În contextul masării de trupe militare ale Rusiei, am discutat deja în cursul serii de ieri, în detaliu, recentele evoluții de securitate îngrijorătoare din Ucraina și din jurul acesteia, precum și perspectivele de evoluții ulterioare. De asemenea, măsuri pentru dezescaladare și detensionare, inclusiv cum putem sprijini concret Ucraina. Anunțul de ieri cu privire la retragerea trupelor ruse, care este evoluție în direcția bună, nu schimbă cu absolut nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și de evitare pe viitor a unor situații similare”, a spus Aurescu.

De asemenea, a adăugat el, având în vedere propunerea pe care președintele Klaus Iohannis a făcut-o joi, în cursul întâlnirii cu cei 3 miniștri de Externe, aceștia au căzut de acord să propună colegilor lor de la Apărare să se întâlnească într-un format trilateral similar, pentru a întări și mai mult cooperarea în domeniul securității.

Aurescu a precizat că o altă temă abordată a fost cea legată de agenda aliată.

„Am abordat evoluțiile foarte importante, la nivelul NATO, care au avut loc în ultima perioadă, precum şi cele care vor mai avea loc în acest an. Din această perspectivă, contribuțiile operaționale și conceptuale ale României, Poloniei și Turciei la acțiunile NATO în regiune sunt și rămân esențiale. Și astăzi am avut discuții foarte consistente, am trecut în revistă rezultatele principalelor evoluții la nivel NATO, reuniunile ministeriale recente, am discutat despre acțiuni de follow-up la acestea, am abordat pregătirea Summit-ului NATO din acest an pe 14 iunie, care este foarte important, pentru că ne va permite să reconfirmăm unitatea și solidaritatea aliate şi mai ales să consolidăm o relație transatlantică puternică, aceasta fiind fundamentul securității euroatlantice. Credem că Summit-ul NATO din 2021 va fi o etapă foarte importantă în evoluția Alianței. Am subliniat astăzi că ne dorim ca NATO să devină mai puternic din punct de vedere politic și militar, un actor cu veritabilă proiecție globală”, a declarat Aurescu.

Ministrul român de Externe a adăugat că în discuțiile purtate cu omologii din Polonia şi Turcia a împărtășit prioritățile României în raport cu NATO.

„Importanța continuării consolidării pe mai departe a posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic, inclusiv în sudul său, mai ales în lumina evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre și, în general, în lumina consolidării progresive din ultimii ani a prezenței militare ruse în regiune. De asemenea, am susținut consolidarea acțiunii NATO în promovarea rezilienței și inovării, am evidențiat Centrul euroatlantic pentru reziliență pe care România îl înființează și pe care o să-l operaționalizăm în lunile următoare. Am invitat atât Polonia, cât și Turcia să participe alături de noi, de asemenea, și alți aliați și parteneri, la dezvoltarea acestui Centru. Am accentuat importanța deosebită pe care România o atribuie procesului de reflecție strategică NATO 2030 și am apreciat în acest sens activitatea secretarului general al NATO. Ne dorim un nou concept strategic al NATO care să reflecte realitățile actuale”, a precizat Aurescu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Tot vineri, în premieră pentru formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia, la inițiativa ministrului Aurescu, miniștrii Afacerilor Externe din Georgia, David Zalkaliani, și Ucraina, Dmytro Kuleba, vor participa la o sesiune de lucru specială cu miniștrii Afacerilor Externe ai Trilateralei, având în vedere importanța acordată Vecinătății Estice, potrivit Agerpres.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE