joi, septembrie 19, 2024
ACTUALITATELe-a luat 34 de ani să termine ce-a început Ceaușescu: pârtia de...

Le-a luat 34 de ani să termine ce-a început Ceaușescu: pârtia de la Luna Șes a fost inaugurată

Pârtia de schi de la Luna Șeș, prima din județul Satu Mare, a fost inaugurată cu mare fast de către autoritățile locale pe 21 ianuarie.

Entuziasmul autorităților locale a fost nemărginit, în ciuda faptului că le-a luat 34 de ani să termine o lucrare începută pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Consiliul Județean Satu Mare a făcut marele anunț în limbile română și maghiară.

„Paradisul alb de la Luna Șes și-a deschis porțile”, anunță Consiliului Județean Satu Mare pe Facebook. „Astăzi a început aventura pe prima pârtie de schi din județul Satu Mare. Zăpada este perfectă, iar împătimiţii sporturilor de iarnă au liber la distracţie!”, se mai arată în postare.

„Începând de duminică, 21 ianuarie 2024, pârtia de la Luna Şes va fi deschisă pentru toţi pasionaţii de schi, zilnic între orele 09:00 -16:00”, precizează sursa citată.

Staţiunea de Schi Luna Şes este situată pe pantele vestice ale Munţilor Gutâi, la poalele Vârfului Pietroasa (1.200 m) şi pe cursul superior al pârâului Talna Mare, la 8,5 km de oraşul Negreşti-Oaş, în una dintre cele mai pitoreşti zone ale României – „Ţara Oaşului”. Pârtia este clasificată ca având un grad de dificultate medie (simbol roşu) şi este destinată schiorilor cu competenţe medii şi avansate de schi alpin. Are o pantă medie de 23%, lungimea este de 2.100 metri, lăţimea are aproximativ 50 de metri şi se întinde pe o suprafaţă de 9,5 hectare.

Pârtia beneficiază de un telescaun modern având o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, iluminare nocturnă şi un sistem avansat de pregătire a zăpezii artificiale.

Proiectul a cuprins investiţii în modernizarea drumului de acces spre baza pârtiei, alimentarea cu energie electrică şi apă potabilă a zonei turistice, realizarea lacului de acumulare, a rezervorului de apă şi a staţiei de tratare a apei. De asemenea, au fost instalate grupuri sanitare, a fost achiziţionată o maşină de bătut zăpada şi au fost construite un punct de prim ajutor şi o bază Salvamont.

Finanţarea lucrărilor, în valoare totală de 71.678.934 lei, a fost asigurată din bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, precum şi din bugetul Judeţului Satu Mare şi bugetul oraşului Negreşti-Oaş. Întreaga investiţie este administrată de Consiliul Local Negreşti-Oaş.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE