joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEKosovo va depune o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană până...

Kosovo va depune o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului. Cinci state membre UE, între care și România, nu recunosc acest stat

Premierul kosovar Albin Kurti a anunțat vineri că Pristina va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, relatează AFP.

„Europa este destinul nostru, Europa este viitorul nostru. Aspirăm mereu la statutul de țară candidată la UE și vom înainta cererea până la sfârșitul anului”, a declarat prim-ministrul kosovar într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul primei vizite pe care o desfășoară acesta în Balcanii de Vest.

Scholz a făcut apel la reconcilierea dintre cei doi inamici, la peste două decenii de la războiul dintre aceștia, care a făcut circa 13.000 de morți, în majoritate kosovari albanezi.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Pentru Kosovo este important ca dialogul dintre Kosovo și Serbia, dirijat de UE, să avanseze”, a spus cancelarul german. „Prin sprijinul său față de toate măsurile și sancțiunile”, Kosovo a arătat „că este un partener fiabil care se ține aproape de noi și de comunitatea europeană și internațională”, a spus el.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Parlamentul din Kosovo a aprobat, în luna martie, o rezoluție care cere guvernului să înceapă negocierile pentru aderarea la NATO, în urma invaziei ruse din Ucraina.

Iată o hartă care arată statele care au recunoscut/ nu au recunoscut independența separatiștilor sârbi:

 

sursă foto: Wikipedia

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Este important de precizat faptul că, momentan, cinci state membre ale UE, respectiv patru state membre NATO nu recunosc declarația de independență a Kosovo, fapt care va complica aderarea acestui stat la structurile blocului comunitar european sau la cele ale alianței militare.

Kosovo este în proces de a-și crea propria armată, care ar urma să aibă 5.000 de militari activi și 3.000 de rezerviști. Miercuri, guvernul a făcut apel la cetățenii din țară și din străinătate să doneze bani pentru întărirea securității țării.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Principalul rol al celor 3.770 de soldați ai NATO din țară este de a „menține pacea” în nord, unde aproximativ 50.000 de sârbi locali, susținuți de Belgrad, refuză să recunoască autoritățile din Kosovo și cer reunirea cu Serbia.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate