Parlamentul din Kosovo a aprobat joi o rezoluție care cere guvernului să înceapă negocierile pentru aderarea la NATO, în urma invaziei ruse din Ucraina, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Organizația euro-atlantică are trupe militare în Kosovo încă din 1999, când s-a încheiat războiul dintre etnicii albanezi și forțele sârbe, însă acum acest stat (nerecunoscut încă la nivel internațional decât de 97 de țări), are o populație de 1,8 milioane de locuitori și vrea să adere la NATO.
„Parlamentul din Kosovo cere guvernului să ia toate măsurile necesare, în coordonare cu partenerii internaționali, pentru a înainta cererea de aderare la NATO, Uniunea Europeană, Consiliul Europei și alte organizații internaționale”, se arată în rezoluție, susținută de 94 de voturi din cele 120 de mandate parlamentare. Parlamentarii din rândul minorității sârbe au boicotat sesiunea.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Iată o hartă care arată statele care au recunoscut/ nu au recunoscut independența separatiștilor sârbi:

Premierul kosovar, Albin Kurti, a spus că guvernul său va cere intrarea la NATO mai întâi prin aderarea la Parteneriatul pentru Pace, un program al Alianței Nord-Atlantice care încurajează cooperarea bilaterală cu țările non-membre.
Este important de precizat faptul că, momentan, patru state membre NATO nu recunosc declarația de independență a Kosovo, fapt care va complica aderarea acestui stat puternic controversat la structurile alianței militare.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Kosovo este în proces de a-și crea propria armată, care ar urma să aibă 5.000 de militari activi și 3.000 de rezerviști. Miercuri, guvernul a făcut apel la cetățenii din țară și din străinătate să doneze bani pentru întărirea securității țării.
Principalul rol al celor 3.770 de soldați ai NATO din țară este de a „menține pacea” în nord, unde aproximativ 50.000 de sârbi locali, susținuți de Belgrad, refuză să recunoască autoritățile din Kosovo și cer reunirea cu Serbia.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Titlul contrazice articolu. Nu a început vro negociere ci a fost cerută începerea negocierii
Altii se indreapta catre jugul coloniei.