ACTUALITATEJurnalistul Răzvan Bucuroiu scrie că „este intolerabil ca de Paști bisericile să...

Jurnalistul Răzvan Bucuroiu scrie că „este intolerabil ca de Paști bisericile să fie iarăși închise. Deja aduce a șmecherie, și acum e gata. Hristos va învia, la termen! S-a înțeles?

Cunoscutul jurnalist Răzvan Bucuroiu scrie că nu va mai accepta și anul acesta ca Învierea Domnului să fie restricționată, așa cum s-a întâmplat în 2020.

El notează că cetățenii creștini ai României au dat dovadă de cea mai mare înțelegere, au acceptat regulile și au făcut milostenie de milioane de euro și au aceleași drepturi ca și aceia care se duc pe pârtiile de ski sau în alte locuri aglomerate.

„Vorbesc acum strict în numele meu: dacă anul acesta, de Sfintele Paști, vor fi aceleași restricții ca anul trecut, îmi pierd total încrederea în capacitatea guvernanților de a face față epidemiei și de gestiona treburile țării așa cum se cuvine. Căci țara o alcătuiește TOT poporul plătitor de taxe & impozite, cu drept de alegător, cu întreg setul de alte drepturi, obligații și libertăți, între care și cel conștiință religioasă, care este garantat prin lege.
Noi, creștinii, am dat dovadă de cea mai mare înțelegere față de regulile impuse în acest an (de multe ori pripit, sub presiunea panicii sau ignoranței), am respectat toate regulile, ne-am călcat pe inimă și am stat închiși în case, am îndeplinit (e)norme cote de milostenie, de reușită în asistența socială și sanitară: milioane de EURO! Nu am murmurat, nu am cârtit prea tare…
După o vreme ne-am uitat și noi însă la pârtiile de ski pline de turiști, la mall-urile care gem de lume, la piețele aglomerate și locuri publice sufocate de oameni, la metroul luat cu asalt zilnic și la restaurantele care s-au deschis. Ne uităm, totodată, și la spitalele ultra-aglomerate, la școlile fără apă curentă și la căminele de bătrâni sau la azilele suprapopulate. Ne mai uităm la oamenii cu mască, la cei vaccinați, la cei care se spală pe mâini des, la cei care păstrează distanța socială: și noi suntem dintre aceia, ba chiar în număr foarte mare.
Deși ar fi trebuit să fie mai bine, ni se anunță că va fi mai rău. De ce? Cine e de vină? Iarăși mutantul ăla de virus, care se joacă “de-a v-ați ascunselea“ cu cercetătorii de la Moderna și Pfizer? Sau autoritățile românești care nu pot gestiona o criză ca aceasta?
Oricare ar fi răspunsul, este intolerabil ca de Paști bisericile să fie iarăși închise. Deja aduce a șmecherie, și acum e gata. Eu unul voi scrie împotriva chestiei ăsteia cu două mâini. Și cu două picioare, dacă e cazul.
Hristos va învia, la termen! S-a înțeles?”, a publicat Răzvan Bucuroiu, postarea sa devenind una foarte populară.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

 1. Scrisoare deschisă către Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române

  Prea Fericirea Voastră,

  Mă adresez Vouă, în calitate de simplu mirean, fiu al Bisericii Ortodoxe Române și al Prea Fericirii Voastre, ca arhipăstor al tuturor credincioșilor ortodocși din România.

  Problema pe care o ridic este una de maximă importanță pentru viața religioasă a credincioșilor din întreaga țară: aceea a participării la Sfintele Slujbe din perioada Triodului și a Penticostarului, mai ales Slujba Învierii, din noaptea Sfintelor Paști. Problema care apare este că actualmente (și mai mult ca sigur și în noaptea de 1 spre 2 mai), în toată țara, circulația este interzisă între orele 23-5, adică exact în intervalul orar în care credincioșii ortodocși merg, participă și se întorc de la Slujba de Înviere. În plus, în multe localități este sau va fi instalată carantina. Printre motivele pentru care se poate ieși din casă nu se află și posibilitatea de a participa la viața religioasă a Bisericii, o discriminare la adresa ortodocșilor (și nu numai, libertatea credinței religioase fiind garantată de Constituție, toți oamenii religioși, indiferent de religie, au dreptul de a-și exercita riturile aferente religiei lor, indiferent de oră), așa cum Prea Fericirea Voastră ați spus, precum și ceilalți ierarhi ai Bisericii noastre.

  Îndrăznesc să Vă sugerez organizarea unei Sesiuni extraordinare a Sfântului Sinod, în care să se elaboreze o petiție (memorandum) pe care ierarhii Sfântului Sinod, în frunte cu Prea Fericirea Voastră, să o înaintați personal Președintelui României și membrilor Guvernului României, prin care să solicitați posibilitatea ca toți credincioșii ortodocși, din toată țara, să poată participa la toate slujbele din perioada Postului Mare și cea a Penticostarului, mai ales la Slujba de Înviere de la miezul nopții de 1 spre 2 mai. Cu declarații pe proprie răspundere, cu măști, distanțare, dezinfectant etc., dar să putem participa la Slujba de Înviere. Nu ca anul trecut, când am participat “online”, un surogat pe care nu îl mai putem accepta din nou. O traumă pentru toți membrii Bisericii, ierarhi, preoți, credincioși.

  Ziua putem participa la toate slujbele, de ce nu am putea participa la o singură slujbă, la miezul nopții? Interdicția de circulație noaptea a fost impusă, din ceea ce au declarat autoritățile, pentru a preîntâmpina participarea la petreceri de noapte. Participarea la Slujba de Înviere, chiar dacă este un moment de înaltă bucurie, nu este o petrecere. Este o trăire interioară. Credincioșii sunt liniștiți, se roagă, nu petrec. Se pot respecta cu strictețe toate regulile de protecție ale autorităților. Nu doar Biserica Ortodoxă Română este îndreptățită să facă o astfel de petiție. Orice cult religios își poate cere dreptul de a-și exercita liber credința, indiferent de oră sau zi.

  Timpul este scurt, imediat va începe Postul Paștilor. Ne îndreptăm rugămințile către Prea Fericirea Voastră să ne redați Sfintele Paști. Prea Fericirea Voastră nu sunteți doar Patriahul Bisericii Ortodoxe Române, sunteți Patriahul României, al tuturor credincioșilor ortodocși din întreaga țară. Veți rămâne în memoria poporului român nu doar ca Patriahul care a ridicat Catedrala Mântuirii Neamului, ci și Patriarhul care ne-ați redat bucuria Învierii! Așa să Vă ajute Dumnezeu!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...