ACTUALITATEIstoricul Marius Oprea: Ieşirea oamenilor în stradă are cauze mai profunde....

Istoricul Marius Oprea: Ieşirea oamenilor în stradă are cauze mai profunde. E vorba despre libertate. Nu vor să le mai fie băgat pumnul în gură şi nu mai vor nici să li se stabilească, din pix, mişcările

Istoricul Marius Oprea spune că protestele din aceste zile au cauze mai profunde decât obligativitatea măștii sau vaccinarea.

El consideră, într-un editorial publicat de agenția Mediafax, că protestele sunt cauzate de modul în care este guvernată România, după bunul plac, nu după bunul simț.

„Ieșirea oamenilor în stradă are cauze mai profunde. Nu e vorba doar de mască, doar de restricții. Nu se strigă ”jos masca”, ”fără vaccin”. E vorba de libertate. E un protest îndreptat împotriva unei practici a puterii, de care mulțimea ”guvernată” s-a săturat. E o manifestație care s-a ridicat împotriva unei guvernări a bunului plac şi nu a bunului simţ, pe care guvernul Cîţu şi-a asumat-o pe faţă, fără niciun fel tresărire. Chiar cu rînjete de satisfacție pe sub mască, cum se hlizea ministrul Sănătății Vlad Voiculescu în ședința de stabilire a noilor restricții. Sau cu nepăsare, după ce a fost surprins că nu purta mască în Parlamentul României. Fără să fie înhățat de jandarmerie şi urcat în dubă”, a scris Marius Oprea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Marius Oprea afirmă că „virusul nu s-a conformat” măsurilor luate de Guvern, care au avut ca efect ducerea de râpă a economiei.

El scrie că unele decizii ale Guvernului „par a fi fost luate pe sub masă”.

„S-au dat munți de bani pe izolate, de pildă, cîte 20.000 de euro bucata, chiar şi amenzi celor care au refuzat să intre în ele cînd au fost transportaţi la spital. Degeaba. Şi chiar, unde sunt izoletele acum şi la ce sunt ele folosite. S-a amortizat investiţia? S-au spălat străzile, s-au montat dozatoare de dezinfectant la scări de bloc şi în autobuze. Am fost îndemnaţi zilnic de preşedinte să ne spălăm pe mîini. Degeaba. Virusul nu s-a conformat. A trecut pe lîngă izoletă şi a impregnat cotidianul, cu ajutorul guvernului, care a făcut cum l-a tăiat capul. Ducînd de rîpă economia, în primul rând.

„Măsurile decise de executiv, atunci cînd ele au o conotaţie negativă, par a fi fost luate ”pe sub masă”. Ieri, de pildă, a ieşit la iveală că prin noul buget a fost suspendată facilitatea celor 1.500 lei acordaţi pentru creşă sau grădiniţă de către firmele plătitoare de impozit pe profit, pentru angajaţii lor. Un părinte comenta astfel măsura: ”Abia cînd eşti părinte, realizezi cu adevărat ce însemni tu, cetățean, pentru statul român. Doar o vacă de muls. Cît eşti tînăr, burlac, poţi să zbori pe sub radar şi poate chiar ai impresia că viața în România nu e chiar aşa rea”. Ministrul de Finanţe Nazare şi primul ministru Cîţu n-au spus nimic de suspendarea acestei facilități pentru zeci, poate sute de mii de familii”, a notat Oprea.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Istoricul concluzionează că acum a venit scadența pentru deciziile Guvernului, iar manifestațiile sunt rezultatul Guvernării haotice „făcute lăutărește, după ureche şi prin mimetism”.

„E cel mai clasic semn al guvernării de care vorbeam, cea a bunului plac şi nu a bunului simţ. Şi acum vine scadența; scadența e în stradă. Românii s-au săturat şi îşi apără, pe bună dreptate, libertatea. Nu vor să le mai fie băgat pumnul în gură şi nu mai vor nici să li se stabilească, din pix, mişcările. La fel de mult ca de acest nou ”Big Broher”, cei din stradă se tem de sărăcia pe care o naşte pandemia COVID-19 – un spectru din ce în ce mai vizibil. Sînt oameni care au rate de plătit, nu mai au serviciu, nu au nicio perspectivă apropiată a unor zile mai bune. Sînt copiii, tinerii care nu mai suportă să stea închişi în casă. Ei sînt în stradă.

Iar manifestaţiile sînt rezultat al guvernării haotice, făcute lăutăreşte, după ureche şi prin mimetism, cu ochii la măsurile care s-au luat în celelalte ţări europene (nu şi la comportamentul politicienilor care mai dau şi înapoi, îşi mai asumă şi greşelile şi chiar îşi mai cer şi scuze) şi nu al unei conduceri care se bazează pe bunul simţ comun. Un bun simţ care-ţi dictează să nu minţi şi să nu furi, să gîndeşti cu capul tău şi în interesul celor care te-au votat, cu atît mai mult cu cît guvernezi o ţară pe care pretinzi că o salvezi de la distrugere, împingînd-o de fapt într-acolo”, încheie Marius Oprea.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate