ACTUALITATEIstoricul George Damian despre eliminarea tricolorului de pe noile buletine: De ce...

Istoricul George Damian despre eliminarea tricolorului de pe noile buletine: De ce s-a luat această decizie? Nu există nici un fel de interdicție expresă şi alte 7 state membre UE au ales să menţină drapelul naţional pe actele de identitate

Istoricul George Damian a comentat, într-un articol publicat publicat pe siteul ziarului Adevărul, decizia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a nu pune tricolorul pe noul buletin de identitate electronic.

Conform lui George Damian spune că nu există în UE nicio interdicție privind redarea steagului național pe cărțile de identitate. Sunt șapte state care au pus drapelul pe buletine.

„În documentele UE privind noile cărţi de identitate nu există nici o interdicţie cu privire la redarea drapelului naţional, această decizie aparţine fiecărui stat membru. Sub rezerva unei posibile erori am încercat să văd care este situaţia în alte ţări. Bulgaria, Estonia, Italia, Spania, Franţa au ales să îşi pună drapelul pe noile cărţi de identitate. Austria şi Ungaria au găsit o soluţie intermediară: au redat culorile drapelului pe fundalul cărţii de identitate. Iar majoritatea statelor membre UE emit cărţi de identitate fără drapel (Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia). Această distribuţie a deciziilor din statele UE ridică întrebarea dacă nu cumva există o decizie informală cu privire la prezenţa drapelului naţional pe cărţile de identitate? Să fie legat ministrul Bode de mâini din cauza acestei decizii informale? Cu doar câteva săptămâni în urmă Ministerul de Interne anunţa că tricolorul se întoarce pe cărţile de identitate româneşti, ministrul Bode a revenit asupra decizie şi ne-a anunţat că tricolorul nu prea se întoarce. Ce fel de om politic sărută tricolorul în public, ţine un discurs în care identifică drapelul cu patria şi apoi decide că tricolorul nu are ce căuta pe actele de identitate? De ce a fost luată această decizie câtă vreme nu există nici un fel de interdicţie expresă şi alte 7 state membre UE au ales să menţină drapelul naţional pe actele de identitate?”, se întreabă Damian.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Până la urmă nu ne rămâne decât să marcăm cu litere mari numele ministrului Lucian Bode în istoria lipsirii de suveranitate a României, un mic histrion politic care a scos din circulaţie un important simbol naţional”, a concluzionat istoricul.

Reamintim că în urma protestelor politice și din societate, MAI anunțase că va introduce tricolorul pe cardul de identitate electronic, dar zilele trecute, ministrul Bode a declarat că este o „temă falsă” și că „părțile interesate” au decis că se revine la forma inițială.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate