marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEIohannis promite că va discuta despre trimiterea în Ucraina a unui sistem...

Iohannis promite că va discuta despre trimiterea în Ucraina a unui sistem „Patriot”. România are doar un singur sistem Patriot funcțional, deși a plătit americanilor pentru șapte, dintre care s-au livrat doar patru

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la finalul vizitei din Statele Unite că va discuta în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAȚ) despre trimiterea către Ucraina a unui sistem anti-aerian „Patriot”.

„România dispune de astfel de sisteme și atunci am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm.

Asta însemnând ca va trebui să discut eu acasă, în CSAT, ce va trebui să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”, a precizat Klaus Iohannis, citat de Antena 3.

„România face tot posibilul – și am obținut ceva rezultate, cred că este evident – dar, oricum, trebuie să găsim căi pentru a împiedica Rusia să câștige acest război în Ucraina. Trebuie să rămânem uniți, trebuie să cooperăm şi vom reuși, după cum se poate vedea”, a mai spus, la rândul său, președintele din România.

România a plătit miliarde pentru șapte sisteme, a primit doar patru, funcționează doar unul

La finalul anului 2017, România a decis achiziționarea a șapte sisteme Patriot plătind atunci și un avans de 910 milioane USD din totalul sumei de 4,64 miliarde USD.

Primul sistem Patriot a sosit în România de-abia în anul 2020. În noiembrie 2020, România a achitat integral toate cele șapte sisteme Patriot, plătind americanilor toate cele 4,64 miliarde de dolari. În decembrie 2023, la trei ani de la achitarea integrală a tuturor celor șapte sisteme Patriot, România nu primise decât patru din cele șapte sisteme achitate.

De-abia în noiembrie 2023 a avut loc primul test real de tragere cu rachete Patriot, în poligonul de la Capul Midia. În cadrul acestui test, s-au tras trei rachete Patriot, care ar fi trebuit să intercepteze trei drone. Două lansări au decurs conform planului, a treia a fost un eșec.

Cu alte cuvinte, președintele Iohannis ar putea discuta despre trimiterea în Ucraina a singurului sistem Patriot care funcționează, deși a cumpărat șapte, în urmă cu șase ani.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE