miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATEFOTO | Primele trageri cu sistemul Patriot: la a treia lansare au...

FOTO | Primele trageri cu sistemul Patriot: la a treia lansare au apărut probleme tehnice

Ministerul Apărării Naționale a desfășurat un exercițiu cu trupe și trageri reale, denumit Patriot Spark 23, la poligonul Capu Midia, fiind lansate trei rachete pentru combaterea amenințărilor aeriene, simulate prin drone.

A treia lansare a avut loc cu întârziere, din cauza faptului că a survenit o problemă tehnică .

Referitor la incidentul petrecut la lansarea ultimei rachete, cea de a treia, comandantul Regimentului 74 Patriot, unitate de apărare antiaeriană aflată în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, colonelul Virgil Toşa, a declarat a fost o problemă tehnică minoră.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică, zic eu, minoră, practic, s-a pierdut legătura între cabina de control a angajărilor, elementul de control al întregii baterii şi unul din lansatoare. De altfel, eu văd acest incident ca pe o oportunitate, e un test care ne-a confirmat încă o dată că sistemul este foarte bun. Vă spun acest lucru pentru că atunci când v-am comunicat că se va lansa de la sud, dumneavoastră aţi observat că s-a lansat de la nord. Ce s-a întâmplat? Sistemul a detectat această întrerupere a legăturii între cele două elemente şi a luat decizia să comute automat lansarea pe celălalt lansator. (…) În acest moment, schimbăm racheta disponibilă pe un alt lansator şi continuăm treaba. Nu suntem perfecţi, încercăm să fim, dar aceste încercări ne vor face mai buni, cu siguranţă. Dacă totul ar fi fost perfect, probabil că nu ştiam de această capabilitate”, a spus Toşa, citat de Agerpres.

Potrivit şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a fost vorba de „prima tragere reală executată de primul sistem care a intrat în dotarea Regimentului 74 Patriot, o capabilitate verificată şi certificată”.

La eveniment au asistat și diferiți demnitari, începând cu premierul Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Aceștia nu au oferit declarații de presă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate