marți, martie 28, 2023
OPINIIÎncă odată pe tema vaccinurilor anticovid și a celulelor de fetuși avortați

Încă odată pe tema vaccinurilor anticovid și a celulelor de fetuși avortați

Cu toate că acum propovăduiesc „informarea”, unii reprezentanți ai BOR insistă în a transmite o informație falsă: că vaccinurile covid autorizate în prezent n-ar avea nicio legătură cu celule de fetuși avortați. Pe tema asta am mai scris, revin pentru încă o clarificare.

Sursa acestor reprezentanți este un anume medic român de la Oxford. Acesta i-a asigurat verbal că nu e adevărat că vaccinurile ar conține celule de fetuși avortați. Dar acest medic nici măcar nu era la curent cu discuția bioetică din prezent. El respingea o teză formulată extrem, distorsionată (uneori și de tabăra pro viață sau de antivacciniști, ce-i drept), dar care nu are legătură cu chestiunea bioetică.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Nu înțeleg însă cum niște oficiali ai Patriarhiei sau clerici care se duc cu voie de la superiori la teveuri se „informează” pe o asemenea chestiune delicată, care cere documentare, din simple conversații („mi-a spus mie cutare că…”). Dilentantism oportun(ist) și cecitate voluntară?

O altă sursă a confuziei este cauzată de industria de fact-checking. Spre exemplu, PolitiFact respinge teza folosirii celulelor de fetuși avortați comițând o distorsionare și un fals. Astfel, în noiembrie 2020, PoliticFact discută teza că vaccinul „conține celule extrase dintr-un fetus masculin avortat”. Ar fi vorba de celula MRC-5.

Distorsionarea este că PoliticFact reduce problematica doar la această teză anume (folosirea celulei MRC-5), pentru a admite, câteva paragrafe mai jos, că AstraZeneca a folosit totuși o celulă derivată, dar cu alt nume! (HEK 293). Falsul este că, respingând afirmația drept falsă, PoliticFact generalizează în titlu, astfel: „The Oxford-AstraZeneca vaccine does not contain aborted fetal tissue”/ „Vaccinul Astra-Zeneca nu conține țesut de fetus avortat.”

Aceasta cu toate că, imediat în lead, să afirme: „vaccinul AstraZeneca este creat dintr-un virus crescut într-o linie celulară derivată dintr-un țesut de fetus avortat. Totodată, linia celulară este purificată din vaccin înainte ca acesta să fie folosit.”

Așadar, același mecanism identificat și cu alte ocazii: demonstrezi că o teză extremă sau exagerată e falsă, iar efectul creat este de ocultare a problemei reale, factuale. În cazul de față, negi că vaccinul AstraZeneca a folosit celula X de fetus avortat, pentru a admite, discret, că a folosit țesuturi derivate din celulele fetusului avortat, adică celula Y.
Acesta nu e fact-checking, aceasta este manipulare.

Dintr-o perspectivă bioetică teologică, diferența dintre celula fetusului avortat și linia celulară derivată din această celulă nu anulează chestiunea avortului și a manipulării corpului avortat pentru producerea vaccinurilor. De asemenea, dintr-o perspectivă bioetică teologică, nu contează că vaccinul CONȚINE propriu-zis celule (derivate sau nu) de fetuși avortați sau a FOLOSIT aceste celule pentru a obține produsul final. Da, e bine să păstrăm un limbaj adecvat. Nu e adecvat să spunem că toate vaccinurile CONȚIN astfel de țesuturi. La fel de inadecvat și de fals este să reducem la această chestiune problema bioetică. Esențial este că există vaccinuri pentru care s-au FOLOSIT țesuturi celulare derivate din fetus avortat.

(Te) faci bine! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Poate cineva va replica: se folosesc aceste țesuturi pentru că altfel nu pot fi produse vaccinurile. Ar fi o replică falsă. Există alternative și se folosesc.

Unii producători au folosit astfel de țesuturi în toate etapele producției vaccinului. AstraZeneca e unul din exemple. Alții au folosit aceste țesuturi în anumite etape, cum ar fi testarea – Pfizer, Moderna.

Există, de asemenea, surse foarte „legit” pentru afirmațiile de mai sus. Le pun, încă odată, la comentarii: Institutul European de Bioetică, Institutul Lozier.

Dacă nici măcar în această chestiune care îi privește direct reprezentanții oficiali și neoficiali care s-au îmbarcat în lobby-ul vaccinist covid nu au fost în stare (sau nu au vrut) să se documenteze minimal, vă dați seama în ceea ce privește restul?

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate