marți, octombrie 3, 2023
ȘTIRIFOTO| Cum se minte poporul cu televizorul: Faza pe căldură. O istorie...

FOTO| Cum se minte poporul cu televizorul: Faza pe căldură. O istorie a temperaturilor din România din ultima sută de ani

„Cupolă de foc” sau „Europa arde” sunt două dintre cele mai uzitate expresii folosite în mass-media în această perioadă. Cu siguranță le-ați auzit sau le-ați citit pe undeva.

Aceste expresii au darul de a induce o stare de panică, mai ales prin asocierea lor cu culoarea roșie. Este binecunoscut faptul că „roșul” declanșează „o alarmă” în mintea oamenilor, din acest motiv avem și girofaruri roșii, notificări cu roșu pe rețelele de socializare, etc.

Dar cât de îndreptățită este această panică, având în vedere că suntem în luna iulie, cunoscută drept „luna lui cuptor” de sute de ani în popor?

Întâi România

E chiar așa de cald în țara noastră, în 2023? Documentele arată că nu. Căldură a fost și anul trecut, dar și acum doi ani și tot așa se titra privind „cupola de foc”.

Dar istoria ultimei 130 de ani arată că, așa cum a remarcat și poporul, în luna iulie este, de-obicei, foarte cald. Astfel, primele valuri de căldură înregistrate au fost în 1916. Au urmat apoi anii 1936 și 1951. Dar primul record național de temperatură a fost înregistrat la Giurgiu, respectiv 42,8 grade Celsius. Acesta a rezistat 20 de ani, când a fost depășit cu o zecime de grad. În 1946, acest record a fost doborât și el, fiind preluat de Strehaia cu o temperatură de 43,5 grade.

Au mai fost înregistrate valuri de căldură în 1987, 2000, 2007, 2012 și 2015. O analiză comprehensivă a Hotnews arată că aproape în fiecare decadă din ultimii 130 ani au existat recorduri de temperatură.

Spre exemplu, în 1885, la Cluj, (stația meteo de la Academie) s-au înregistrat în iunie +36,6 grade, iar acest record este și azi maxima absolută a acestei luni pentru orașul de pe Someș.

În 1889 în luna mai au fost +35 de grade la Satu Mare. Recordul rezistă până azi. În anul Marii Uniri, 1918, luna iunie a adus maxime care reprezintă și azi recordul acestei lunii: +40,6 grade la București și +36,6 la Tg Mureș.

Conform Hotnews, cele mai dure valuri de căldură au fost în 1916, 1946, 1951, 1987, 2000, 2007, 2012 și 2015, depășindu-se la multe stații meteo valoarea de +40 de grade.

O privire scurtă pe această propoziție ne indică faptul că „valurile” au împărțite egal între 1900-2000 și 2000 – prezent. Un factor care trebuie luat în considerare, cel puțin în ceea ce privește țara noastră, este că anterior, multe dintre stațiile meteo erau amplasate în zone extra urbane, pentru ca dezvoltarea urbană anterioară să le plaseze în mijlocul orașelor.

Un exemplu clasic este cel al stației Filaret. În 1906, Dealul Filaretului era o zonă împădurită, cu clădiri sporadice de locuințe. În 2022, Dealul Filaretului este complet urbanizat, asfaltat, ceea ce firesc, face ca temperatura înregistrată acolo să fie mai ridicată decât cea din 1906 (foto jos).

Europa arde. Oare?

Ca și anul trecut, presa titrează că Europa arde. Dar cum arăta o analiză a temperaturilor, realizată de R3media anul trecut, valurile de căldură înregistrate în Europa nu sunt mai mari decât cele din 2003.

Mai mult, un document din presa vremii publicat de istoricul Florian Banu arată că în Europa, pe 17 iulie 1903 se înregistra un val de căldură care provoca morți și deraieri de trenuri. Este vorba de Franța, Anglia și Olanda.

În Austria, la Viena, se înregistrau 40 de grade Celsius(32 de grade pe scara Reaumur). La Belgrad, în țara vecină, erau 50 de grade!

O întrebare:

Re-apariția „apocalipsei climatice” coincide cu măsurile politice impuse la nivel european pentru tranziția la economia verde?  Aceste măsuri – printre care interzicerea mașinilor pe benzină și motorină, renunțarea la energia clasică, taxa de carbon pe locuință – stârnesc nemulțumiri masive în Olanda, dar și în centrul și estul Europei.

Mai nou, se legiferează și terenul agricol.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate