vineri, decembrie 8, 2023
ACTUALITATEFolosit și abandonat: Hashim Thaci, primul Premier al Kosovo și fost Președinte,...

Folosit și abandonat: Hashim Thaci, primul Premier al Kosovo și fost Președinte, trimis în judecată la Haga pentru crime de război

Ocupată cu alegerile din SUA, majoritatea opiniei publice a ratat o știre foarte importantă din proximitatea noastră: Hashim Thaci, fost „Președinte” al provinciei Kosovo, a fost trimis în judecată de către Tribunalul Penal Internațional de la Haga, pentru uciderea a 98 de persoane și reținerea fără drept a alte 407, între Martie 1998 și Septembrie 1999.

Alături de Thaci, în dosar mai sunt inculpate și alte persoane importante din Kosovo: Kadri Veseli, fost președinte al „Parlamentului” din Kosovo și fost șef al Serviciului de Informații, Jakup Krasniqi, și el fost președinte al „Parlamentului” de la Priștina și chiar președinte interimar.

Inculparea liderului Hashim Thaci poartă însă o semnificație deosebită, pentru că vorbim despre un adevărat erou pentru albanezii din Kosovo, care a fost luptător de gherilă, primul Prim-ministru al regiunii și apoi Președinte, funcție din care și-a dat demisia pentru a putea merge în instanță.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Hashim Thaci este omul pe care Occidentul l-a ajutat direct și indirect să conducă desprinderea sau tentativa de desprindere a Kosovo de Serbia.

Ca să ne facem o idee despre cine este Thaci, chiar pe vremea în care era comandantul Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK) era acuzat de Washington Times că finanțează activitățile UCK prin traficul de heroină și cocaină în Occident.

Un alt outlet important, BBC, scria că Thaci este în centrul activităților criminale ale Corpului de Protecție din Kosovo (KPC) – „organizația” interimară în care s-a transformat UCK după război – care se ocupa cu extorcare cetățenilor de bani sub pretextul taxelor de protecție.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Un raport din 2008 al serviciilor secrete germane îl acuza pe Thaci că este conducătorul „unei rețele criminale care operează în întreg Kosovo”, și că, printre altele, a ordonat asasinarea a cel puțin 11 persoane, prin intermediul unui asasin plătit.

Un raport al Consiliului Europei, realizat de către celebrul Dick Marty și făcut public în decembrie 2010, afirma că Thachi a fost liderul unui grup care se ocupa cu traficul de organe luate de la prizonierii sârbi. Ulterior, Marty a spus că de fapt s-a referit doar la apropiații lui Thaci, nu și la acesta în persoană.

Acestea sunt doar acuzațiile lansate dinspre Occident, aliatul de nădejde al lui Thaci. Înainte de toate, însă, Thaci fusese condamnat la 10 ani de închisoare pentru terorism, în 1998, de către un tribunal din Priștina, pentru participarea sa la un atac asupra unor polițiști iugoslavi în același an, într-un sat din Kosovo.

După toate acestea, Hashim Thaci a fost plimbat prin toate marile capitale și recunoscut ca președinte al Kosovo de către Marile Puteri. Dar, cum se întâmplă de-obicei,  acestea sunt ușor șantajabile și faptele reprobabile comise se întorc împotriva lor la un moment dat.

La peste 10 ani de la declararea independenței față de Serbia, Kosovo rămâne un stat eșuat, recunoscut de sub jumătate din țările lumii, care nu este membru în nicio organizație internațională semnificativă. Șomajul și violența rămân la cote uriașe, în special între tineri.

Hashim Thaci a pledat nevinovat în fața judecătorilor de la Haga.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE