Novak Djokovici s-a născut pe 22 mai 1987 la Belgrad, în ceea ce atunci era Republica Federală Socialistă a Iugoslaviei, din părinți sârbi, dintre care tatăl său este născut în Kosovo.
Djokovici s-a apucat de tenis la patru ani și deși a crescut printre bombardamentele NATO asupra Serbiei a devenit rapid unul dintre cei mai buni tineri jucători ai finalului de secol XX.
Sârbul a intrat în top 100 ATP la vârsta de 18 ani și în iulie 2006 a câștigat primul său turneu profesionist. În 2008 a câștigat primul turneu de Mare Șlem, Australian Open, devenind primul sârb din istorie care a reușit această performanță.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Tot în 2008, Novak a reușit să câștige medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing. A urmat o perioadă de stagnare, între până în decembrie 2010, atunci când a condus echipa Serbiei spre primul titlu de Cupa Davis din istorie. De-aici, Djokovici nu s-a mai oprit decât după 43 de victorii consecutive, a treia cea mai lungă era Open (1968). În 2011, sârbul a câștigat trei din cele patru turnee de Mare Șlem, iar în al patrulea s-a oprit în semifinale, în fața lui Roger Federer.
În 2016, Djokovici a câștigat primul său turneu de la Roland Garros, reușind astfel să câștige toate cele patru mari competiții, în carieră.
Până la curent, sârbul a câștigat 20 de turnee de Mare Șlem, fiind depășit doar de spaniolul Rafa Nadal la acest capitol.
În ceea ce privește viața personală, Djokovici este un sportiv care nu s-a temut niciodată să-și manifesteze valorile în care crede.
În 2022, Djokovici a declarat că preferă să renunțe la tenis decât să se vaccineze împotriva voinței sale. Declarația a venit după ce a pățit în Australia la începutul acestui an. Poziția sa în favoarea libertății de alegere i-a atras multe critici din partea presei internaționale, dar asta nu l-a oprit pe Djokovici.
Djokovici nu s-a sfiit să-și declare opoziția față de proclamarea independenței provinciei Kovoso, în 2011. Atunci, el a declarat că „suntem pregătiți să apărăm ceea ce este al nostru de drept. Kosovo este Serbia”.
Tenismanul este și un mare filantrop. Acesta, prin fundația care-i poartă numele, a construit 50 de grădinițe în Serbia, ajutând peste 50.000 de copii.
De-asemenea, Novak Djokovici este ctitorul unei biserici ortodoxe în orașul Niksici, din Muntenegru, de-acolo de unde originează o parte a familiei sale.
În 2011, Patriarhia Serbiei l-a decorat pe Djokovici cu Ordinul „Sfântul Sava”, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe din țara vecină.
Numărul 1 mondial al tenisului masculin are și o relație cu țara noastră, aici câștigând primul meci din cariera profesionistă. El cunoaște și câteva cuvinte în limba română.
„Am și vreo doi prieteni sârbi care trăiesc și muncesc în România. Este o țară foarte frumoasă, unde din păcate n-am mai mai ajuns de mulți ani, nici la București și nici în altă parte, dar de abia aștept să revin”, a spus el într-un interviu acordat Digi Sport în 2014.
„Le mulțumesc tuturor celor care mă susțin, celor care urmăresc tenisul. Chiar mi-ar plăcea foarte mult să revin la București când voi putea. Din păcate, agenda mea este acum atât de încărcată încât nu reușesc să ajung nici măcar în țara mea prea des. Acum locuiesc la Monte Carlo, acolo mă antrenez, acolo trăiesc și de acolo călătoresc la diferite turnee. Sunt foarte ocupat, dar când va apărea o ocazie de a veni în România, nu o voi rata”, a mai zis sârbul atunci.
Novak Djokovici știe și cuvinte în limba română, fiind învățat de fostul său coleg de cameră, Victor Ioniță:
Vezi această postare pe Instagram
Mare sportiv, mare OM La multi ani!