miercuri, ianuarie 15, 2025
ACTUALITATEUPDATE | Președintele CNCD, despre bursele sociale pentru elevii orfani: Faptul că...

UPDATE | Președintele CNCD, despre bursele sociale pentru elevii orfani: Faptul că stabilesc pentru orfan de UN PĂRINTE o limită de venit în sine NU este discriminare, dar cuantumul acestui venit trebui să fie unul proporțional

ACTUALIZARE 19:00 Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalo, consideră că noile condiții propuse de Ministerul Educației pentru acordarea burselor sociale copiilor orfani nu reprezintă nicio discriminare pentru copiii orfani de un singur părinte.

„Faptul că stabilesc pentru orfan de un părinte o limită de venit în sine nu este discriminare, dar cuantumul acestui venit trebui să fie unul proporțional. Eu apreciez că limita pusă de Minister nu e una proporțională în raport cu realitățile și nevoile unui copil”, a declarat, pentru EduPedu, Csaba Asztalos.

Pe de altă parte, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat pentru sursa citată că eliminarea noțiunii de „orfan” din metodologia pentru acordarea burselor sociale a fost luată pentru „adaptarea metodologiei la legislația în vigoare, codul civil nu prevede termenul de orfan.

„Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă pentru a salva bugetul României. Este o discriminare să hotărăști acordarea bursei de orfan în funcție de venitul părintelui supraviețuitor”, a declarat pentru Edupedu.ro Lavinia Dinu, voluntar în Asociația Există Viață După Doliu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Elevii orfani nu vor mai beneficia de bursă socială ca în aceleași condiții ca până acum, în noua metodologie pentru acordarea burselor școlare, document aflat în dezbatere publică, fiind făcută o diferențiere între copiii cu ambii părinți decedați sau doar cu un părinte decedat.

Din document este eliminată și noțiunea de „orfan”.

Astfel, potrivit articolului 10 din Proiectul Metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, pentru a beneficia de această bursă socială elevul trebuie să aibă ambii părinți decedați.

Iată ce prevede articolul respectiv:

ART. 10

(1)Bursa socială se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

  1. a) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
  2. b) elevi cu ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență;
  3. c) elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
  4. d) elevi care au deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului, încadrate conform criteriilor din Anexa 1 și structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare;
  5. e) elevi proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.

Deja a fost inițiată o petiție online pentru anularea acestei prevederi. Petiția se intitulează „Orfan în România” și a strâns aproape 8.000 de semnături până acum.

Dezbatere publică online:

Ministerul Educației a anunțat că joi, 31 august, ora 14.00, organizează în sistem de videoconferință, o dezbatere publică având ca temă două proiecte de metodologii din cadrul pachetului de legislație subsecventă ce urmează a intra pe circuitul de avizare/aprobare în vederea aplicării Legilor Educației „România Educată”, respectiv proiectul privind bursele școlare și un alt proiect privind organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar.

Cei care doresc să se înscrie la dezbatere trebuie să se înscrie la adresa dezbateripublice@edu.gov.ro, până joi, 30 august 2023, ora 18:30.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Sunt prudenți.

    V-ați gândit câte burse ar primi studenții ucraineni (și pe câți ani!) ? Dacă ar avea Democrația banii, din inimă! Dar Democrația (statul ei, mai ales!) este sărăcuță – dacă nu cumva și în curs de sărăcire (accentuată).

    Credeți că este simplu de dat burse (pentru orfani!). Nu-i niciodată simplu, încă și mai puțin pe timp de război! Și mai ales când ești sub … domnia Legii: te angajezi să o faci, nu mai poți retracta!

    Ni s-a spus de decenii că ne-am împrumutat (și) pentru pensii și salarii! Vreți să ne împrumutăm (și) pentru pensii, salarii și burse ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE