duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEE oficial: SUA opresc livrările de Patriot. România nu primește nimic în...

E oficial: SUA opresc livrările de Patriot. România nu primește nimic în schimbul sistemului cedat pe GRATIS Ucrainei

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Washington, a anunțat decizia „dificilă, dar necesară” a Statelor Unite de a sista livările de sisteme Patriot pentru toate țările, cu excepția Ucrainei.

„Vom reprioritiza aceste aceste exporturi, astfel încât sistemele de rachete care sunt acum în producție să meargă în Ucraina”, a spus Kirby.

Primele livrări sunt așteptate la finalul acestei veri. „Asta demonstrează angajamentul nostru pentru susținerea partenerilor atunci când se află într-un pericol existențial”.

Decizia a fost luată în aceeași zi în care România anunța hotărârea de a ceda gratuit, Ucrainei, unul dintre cele două sisteme Patriot pe care le are în dotare.

Anterior, informația fusese anunțată pe surse de Financial Times.

România este, alături de Polonia și Germania, una dintre țările europene care au în prezent comenzi pentru sisteme Patriot și care va fi direct afectată de decizia administrației Biden.

Reamintim, în context, că Spania, Grecia și Polonia au refuzat să trimită sisteme Patriot în Ucraina.

La finalul anului 2017, România a decis achiziționarea a șapte sisteme Patriot plătind atunci și un avans de 910 milioane USD din totalul sumei de 4,64 miliarde USD.

În noiembrie 2020, România a achitat integral toate cele șapte sisteme Patriot, plătind americanilor toate cele 4,64 miliarde de dolari. În decembrie 2023, la trei ani de la achitarea integrală a tuturor celor șapte sisteme Patriot, România nu primise decât patru din cele șapte sisteme achitate.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Doar cu alea patru o sa ramana Romania, de fapt cu trei, ca pe unul l-a dat. Doar nu crede cineva ca o sa mai primim vreunul pentru banii dati.

  2. am prmit 4 din 7 dar inteleg ca 2 sigur nu functioneaza, si celelalte doua nu vor functiona probabil cand vom avea nevoie (sper sa nu avem). Ma gandesc ca cei din csat stiu mai bine ce rable se cedeaza ucrainei, dar teapa a fost cand s-au platit banii pe ele catre americani. S-ar putea ca decizia (impusa) romaniei sa aiba mai mult valoare de PR.. vom vedea

  3. Cedare gratuita…..pai cine a decis asa ceva a deturnat fonduri nationale in interese personale. Sper sa prind ziua in care vor fi judecati toti cei din CSAT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE