duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEEscaladare majoră din partea României: CSAT a decis să DONEZE un sistem...

Escaladare majoră din partea României: CSAT a decis să DONEZE un sistem Patriot pentru Ucraina. MAPN are doar două sisteme operaționale

CSAT a anunțat donarea unui sistem Patriot Ucrainei, anunță administrația prezidențială.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată în comunicat oficial emis de Administrația Prezidențială după CSAT.

„Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.

Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, mai precizează Administrația Prezidențială.

La şedinţă au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, reprezentanţi ai SRI şi SIE, şeful SMAp, Gheorghiţă Vlad, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3. Din cele patru livrate, doar două sunt operaționalizate.

De precizat și faptul că din cele 7 sisteme pe care le-am achiziționat, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Anterior, pe surse apăruse informația că MAPN se opune cedării unui sistem de luptă Ucrainei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

7 COMENTARII

 1. PS:
  Romania vrea sa-i faca pe plac /merge pe mana unui cal mort. Biden nu va mai fi presedinte SUA din toamna. Iar Romania isi va lua adio de la inca un miliard de dolari pe mana unui CSAT format din oligofreni in strategie , asta ca sa nu spunem tradatori de tara.

 2. Cine a donat un sistem din structura de aparare a Romaniei se face vinovat de tradare! Astfel de personaje larvare care tradeaza interesele Romaniei si, mai mult, implica tara in razboiul altora , ambii ostili Romaniei, trebuie executati in piata publica!

  Retorica ca e in interesul Romaniei ca sa nu ajunga rusii la noi este o falsa argumentatie ce vine din zona progresista europeana si americana. Rusii au ca obiectiv o Ucraina neutra. Atat. Americanii au ca obiectiv sa puna mana pe resursele Ucrainei si sa continue un razboi care le stimuleaza economia si industria militara, iar rusilor le slabeste economia focusandu-le-o masiv pe zona militara.

  Interesul Romaniei e pacea si unirea Basarabiei cu tara. In nici un caz implicarea in razboiul dintre doua tari slave ostile Romaniei.

 3. În colonia (statul eşuat) Securistan, CSAT înseamnă:
  C = Criminali
  S = Securişti
  A = Analfabeţi funcţionali
  T = Trădători de ţară sau de neam.

 4. asa a fost ordinul asta e clar, pentru ca americanii decid unde vor fi folosite sistemele lor, chiar daca aparent au alti proprietari, adica fraieri care dau banii pe ele. Cu toate astea cred ca opozitia putea fi mai puternica, e un lucru foarte grav, Romania devine parte importanta in razboi. Tot ce mai sper e ca romanii sa tergiverseze sau sa le dea unul stricat.

 5. 1. Trădători de țară.

  2. SUA nu se gandește deloc la interesul nostru ci doar la interesul lor: le convine să se toace rușii cu ucrainenii, deși știu că mor in zadar.

  3. Cum Rusia va câștiga, ne putem lua rămas bun de la Moldova pe incă un secol.

  Stați că incă China și Islamul nici măcar nu s-au urnit, să vezi cand se trezesc si ei cum SUA se va prăbuși

 6. Acest lucru este de o gravitate fără precedent. Rușii vor ataca România și vor bombarda bazele de la Câmpia Turzii și Deveselu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE