ȘTIRIDupă ce ani de zile au denunțat votul pe ulei și zahăr,...

După ce ani de zile au denunțat votul pe ulei și zahăr, acum influencerii propun vaccinul pe bani: Vlad Mixich propune oferirea de stimulente materiale pentru ca oamenii să se vaccineze

Până mai ieri, influencerii deplângeau faptul că există o categorie de români „care au votat cu burta și buzunarul, nu cu creierul sau inima”, după cum scria Cristian Tudor Popescu.

„Mituiți fie cu ulei, zahăr, făină, mici și bere, fie cu promisiuni de mărire a salariilor și pensiilor, au contribuit întotdeauna semnificativ la ce a fost mai rău în rezultatul alegerilor”, scria CTP acum doi ani.

Totuși, nu este nicio problemă când același sistem de „motivare” ar fi aplicat în cazul vaccinării.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Astfel, doctorul Vlad Mixich, fost consilier al lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății propune două soluții pentru accelerarea campaniei de vaccinare: oferirea de stimulente materiale sau financiare și condiționarea accesului la anumite „experiențe” sociale de actul vaccinării.

Legat de prima variantă, acesta spune că, deși pot interveni anumite probleme de etică, stimularea vaccinării prin premii este deja practicată în străinătate și chiar în unele județe din România.

„Deja larg practicată în Statele Unite (New York, Ohio, Virginia, etc), au început să apară și la noi: tombole pentru cei care se vaccinează în Bacău, Ialomița, Dâmbovița, cu premii de la tablete până chiar la o Dacie Logan. Soluția aceasta e favorizată mai degrabă de economiști, dar mai puțin de specialiștii în sănătate publică din motive etice și pentru că astfel de stimulente au efecte pe termen scurt dar pot submina o strategie de vaccinare pe termen lung (asta dacă ai o astfel de strategie, altfel nu prea ai ce submina). E o soluție pragmatică, chiar dacă cu oareșce semne de întrebare etice.”, spune Vlad Mixich.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În ciuda problemelor evidente de etică, jurnalistul nu vede nici o problemă în a doua sa propunere, justificând cu cinism ideea obligativității în mediul social a vaccinării.

„Companii care cer angajaților să se vaccineze Covid dacă vor să vină la serviciu: asta se întâmplă încă dinaintea pandemiei Covid în SUA de exemplu, pentru anumite tipuri de vaccinuri (fenomen larg întâlnit în special în campusurile medicale). Dacă vrei să călătorești nestingherit e obligatoriu să faci vaccinul: și asta se întâmplă dinaintea pandemiei Covid pentru anumite țări. Vrei la meciuri sau la concerte? Doar vaccinat.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Evident că este posibilă și o combinație între cele două tipuri, dar trebuie să fie ceva. Cel mai rău e să lași lucrurile la voia întâmplării sau să te limitezi la comentariile clasice de tipul ‘domne, nu se comunică domne bine’ sau ‘românii e proști și needucați’. Am trecut deja de acel punct în care videoclipurile care îndemnau la vaccinare erau eficiente: ele ar fi fost bune prin decembrie-ianuarie, când puteau seta discursul public. Acum e deja prea târziu pentru așa ceva, suntem pur și simplu în altă etapă.”, scrie acesta.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

4 COMENTARII

  1. Cristian Tudor Popescu stie cu ce a votat? Pentru el este imposibil. Dar Mixich cu ce s-a ocupat pana la acesti ani? Bai Mixich , apuca-te de munca si lasa magariile!

  2. Cum neo-marxistii vor să de-a mită pentru vaccinare,nu se poate așa ceva?unde sunt procurorii, ziariștii care ar trebui sa le pună cele mai incomode întrebări politicienilor de toate culorile? vlăduț mistrie se autodenunță propunând mituirea populației cu bani și produse,cine îl saltă??

  3. Draga dle Somanescu ,pe asta nu-l cenzurati?Cum?Nu aveti voie?Atunci apucati-va de alta meserie.Jurnalismul este pentru oamenii curajosi si patrioti nu pentru un sclavete ca asta caruia nici nu pot sa ii pronunt numele.V-am spus acu cateva zile ,alegeti odata tabara pentru care jucati.Va salut.

    • anonim: R3Media il critică pe Mixch pentru incoerență – ei care criticau cumărarea voturilor cu ulei și zahăr fac acum același lucru să mituiască oamenii să se vaccineze experimental . Ipocrizie pe principiul Its ok when we do it!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT