duminică, ianuarie 29, 2023
ACTUALITATEAUDIO | Reacții după scrisoarea deschisă adresată Sf. Sinod al BOR pe...

AUDIO | Reacții după scrisoarea deschisă adresată Sf. Sinod al BOR pe tema certificatului verde. Cătălin Raiu, expert OSCE: Certificatul verde, un instrument restrictiv, non-medical / Parcă n-ar fi existat o schimbare de regim în decembrie 1989

Celebrul jazz-man Harry Tavitian s-a alăturat demersului inițiat de peste 70 de personalități ale vieții românești adresat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,  a anunțat Radio România Actualități.

Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii „Între Sacru și Profan”, realizată de Cristian Curte.

Expertul în libertate religioasă, Cătălin Raiu, a explicat că ar fi fost de preferat ca statul să găsească alt instrument de politici publice, ca să nu fie restrictiv și non-medical.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Dacă ne referim la certificatul verde, ar fi fost de preferat să nu avem această discuție. Sau, altfel spus, ar fi fost de preferat să identifice alte tipuri de politici publice, dacă-și propune o rată mare de vaccinare a populației și să nu ajungă în situația de a utiliza un instrument care este, prin definiție, restrictiv. Este non-medical și care să nu se aplice unde drepturile fundamentale ale omului sunt afectate direct. Numesc aici, bineînțeles, libertatea religioasă”, a declarat Cătălin Raiu, la Radio România Actualități.

Expertul OSCE a mai spus că statul se comportă, în raport cu cultele, precum a fost și înainte de 1989, în timpul regimului comunist.

„Cred că statul ar fi trebuit să utilizeze mai puțin elementele restrictive vis-a-vis de viața religioasă în pandemie și să se folosească de potențialul social al cultelor, atunci când era necesar ca societatea să fie pansată în durerea ei, chiar dacă era una fizică sau spirituală.

A ratat profund această ipostază, iar acum, în fața certificatului verde, probabil că vom asista la prelungirea aceleiași mentalități, care vine din regimul comunist. Parcă n-ar fi existat niciun fel de schimbare de regim în decembrie 1989”, a concluzionat Cătălin Raiu.

Reamintim că peste 70 de personalități ale lumii creștine au semnat o scrisoare deschisă adresată Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în care cereau instituției să ia poziție față de posibila impune a certificatului verde la locul de muncă.

Printre semnatari se găsesc: regizorul Cristi Puiu, Prof. Dr. Pavel Chirilă, scriitorul Mihai Neamțu, jurnalistul Traian Radu Ungureanu (TRU), actorul Dan Puric, Ioan Savu, erou al revoluției din 1989, Prințul Dimitrie Șerban Sturdza, scriitorul Gabriel Purcăruș, artiștii Marius-Stelian Crăciun (Cedry2k) și Tudor Sișu (La Familia), profesorul Gabriel Braic, avocații Gheorghe Piperea, Ana Corina Săcrieru, Marina-Ioana Alexandru, Dan Chitic, Toni Neacșu și Florentin Țuca, actrițele Manuela Hărăbor și Ioana Picoș, profesorul Radu Zlati, biofizicianul Virgiliu Gheorghe, publiciști precum Iulian Capsali, Cătălin Sturza sau Corneliu Berari.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate