ACTUALITATEDin istoria balurilor de altădată

Din istoria balurilor de altădată

Printre îndatoririle profesionale ale diplomaților s-a numărat dintotdeauna participarea la marile evenimente sociale de la sfârșitul și începutul de an, cel mai așteptat moment fiind marele bal de Anul Nou, aflăm din informațiile publicate pe Facebook de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Marile baluri organizate de Casele Regale reuneau persoane din toate elitele, politice, sociale, economice, artistice și culturale: oameni politici, înalţi funcţionari, ofiţeri superiori, reprezentanţi ai profesiunilor liberale, ai industriei şi comerţului, artiști și scriitori, cărora li se adăugau firește diplomații străini și locali.

În general, erau invitate persoane cu o poziție importantă în societate, participarea la un astfel de eveniment fiind o obligaţie socială și profesională.

Potrivit sursei citate, balurile erau destinate în primul rând dansului, începând de obicei la ora 21, iar perechile de dansatori aveau ocazia să exerseze toate dansurile la modă: cotillion, polka, vals ori cadril.

Urma un supeu servit la miezul nopții, meniurile incluzând invariabil specialități culinare și vinuri franțuzești. După supeu urma o nouă serie de dansuri, iar dimineața, înainte de plecare oaspeții erau serviți cu o cafea cu lapte ori o supă Bouillon.

În marile capitale diplomatice, precum Parisul, șeful statului oferea o recepție destinată exclusiv corpului diplomatic acreditat în capitală. La reuniune participau toți membrii misiunilor diplomatice, șefii de misiune având sarcina prezentării celor mai noi membri ai echipei lor, aceasta fiind de obicei o bună ocazie pentru tinerii diplomați de a-i cunoaște pe omologii lor din alte state.

Președintele Republicii Franceze susținea o scurtă cuvântare adresând felicitări, realizând o scurtă retrospectivă a anului trecut și o prezentare a liniilor generale de politică externă pentru anul viitor, decanul ori un alt reprezentant al corpului diplomatic răspunzând la rândul său cu un discurs adecvat momentului. Evenimentul se încheia cu o recepție, prilej de socializare între diplomații străini și oficialitățile locale participante.

*Foto: Varșovia 1936, în primul rând, așezați, miniștrii de externe român, Vicor Antonescu, și polonez, Jozef Beck

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...