OPINIIDespre comuniști torturați de comuniști. Cazul polițistului Vintilă Weiss

Despre comuniști torturați de comuniști. Cazul polițistului Vintilă Weiss

Cu un nivel intelectual redus, rudimentari în exprimare, fără cultură generală şi lipsiţi de experienţă şi cunoştinţe profesionale, torţionarii securităţii şi miliţiei bolșevice aveau o singură alternativă în a obţine unele rezultate din anchetarea foştilor poliţişti: bătaia.

Vintilă Weiss a fost un poliţist de după 1944, un „poliţist democrat” care a ajuns în puşcărie, reeducat, a scăpat şi a murit lovit de un camion.

Metoda „reeducării’’ din România a depăşit „în amploare şi cruzime”  crimele comuniste din alte ţări ale Blocului Sovietic. Despre „Fenomenul Piteşti”, Alexandr Soljeniţîn a scris că a fost „cea mai mare barbarie a lumii moderne”. A fost considerat „genocidul sufletelor”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Fostul poliţist Valeru Sasu, a descris chinul deţinuţilor de la Făgăraş. „Despre viaţa şi suferinţele celor întemniţaţi la Făgăraş se ştie prea puţin. Numele celor morţi nu se va cunoaşte niciodată. Cetatea a devenit o temniţă grea, un abator al fiinţelor umane în care deţinuţii au îndurat chinuri groaznice. Aici au fost deţinuţi generali, ofiţeri superiori, ataşaţi militari pe lângă ambasadele române din străinătate, oameni instruiţi şi oameni inteligenţi, ofiţeri de jandarmi, de poliţie, de siguranţă, preoţi militari, medici, întreg personalul serviciilor secrete de informaţii de pe lângă Preşedinţia Consiliului de Miniştri şi alte formaţii secrete de informaţii din ţară şi din străinătate. La un moment dat, de la Făgăraş au mai fost trimişi vreo 300 de colegi la Poarta Albă pentru muncă forţată, deoarece în Cetate nu mai puteau fi cazaţi din lipsă de spaţiu. După revoluţia din Ungaria, 1956, s-au făcut arestări şi la noi în ţară. Au fost aduşi peste noi sute de persoane din toate clasele sociale, membri ai partidelor istorice PNŢ, oameni de ştiinţă ca prof. Onisifor Ghibu, etc.”

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Un deţinut politic de la Gherla anului 1951, supus fenomenului reeducării, a fost Weiss Vintilă „colonel MAI până mai ieri, şef la paşapoarte până mai deunăzi, dizgraţiat, condamnat, acum reeducat, tebecist, cu un plămân uscat” . În anul 1947 a fost decorat de regele Mihai cu Ordinul ,,Coroana României’’ în grad de Cavaler . Fost deţinut politic, Radu Ciuceanu a fost în celulă la Gherla cu el. Evreul Weiss (apare scris şi românizat, Wais) a intrat în poliţie după 23 august 1944, în ,,poliţia roşie’’, ajungând rapid şef la paşapoarte. S-a născut la 17 martie 1921 în Bucureşti, părinţi Nicolae şi Cristina, absolvent de şocală mecanică, licenţiat în Drept, domiciliat pe str.Cezar Boliac nr.54, apoi pe str.Amzei nr.27 bis, fost ilegalist comunist, căsătorit cu Alexandrina Dascăl, un fiu. Ar fi fost arestat la 1 aprilie 1948, ori, cel mai târziu la 28 iunie 1950 (când avem o fişă matricolă completată), pentru că „din cauza neîndeplinirii serviciului a putut trece frontiera mai mulţi bandiţi”. Un an mai târziu fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru „înlesnirea trecerii frauduloase a frontierei’’. Bolnav de tuberculoză, a fost deţinut la Jilava, Aiud şi la Gherla.

Vintilă fusese comunist ilegalist încă din 1938 şi avea legături în lumea comunistă din Bucureşti. Totodată, el ştia multe despre trecutul necunoscut al comuniştilor Pauker şi Dej. În iarna 1949/1950 a intervenit pe lângă un şef de serviciu din securitate, Fenişan, pentru a facilita plecarea din RPR a ziaristului elveţian Charles Gyr. Sora lui Vintilă, Yvonne, intrase în relaţii cu străini. ,,Torturat în puşcării, la Gherla şi Văcăreşti, prin concursul unor foşti colegi de serviciu din defuncta Siguranţă a Statului, a reuşit să trimită conducerii partidului comunist un memoriu’’ despre situaţia reală din temniţe.

În 1951 era la Gherla. Torţionarul Vasile Puşcaşu îi zicea : „Măi chestore, vezi ce scrii, că nu-nţeleg, ce-ai scris tu aici nu-nţeleg. Măi, Weiss, tu eşti un comunist adevărat, ia vorbeşte-le tu bandiţilor, arată-le, măi, Weiss, ce-a făcut PMR pentru poprul muncitor’’. Despre felul cum funcţiona „reeducarea” făcută de Securitate, aflăm de la istoricul Cristian Troncotă. În primăvara anului 1951, deţinutul Vintilă Weiss, fost comisar de poliţie, a fost torturat în camera 99 a puşcăriei Gherla, de către o echipă formată din Vasile Puşcaşu, Vichentie Morărescu, Grigore Romanescu şi Ioan Stoian . A fost bătut zilnic cu vâna de bou, i s-au aprins bucăţi de hârtie la picioare, a fost ţinut în poziţii chinuitoare, a fost forţat să mănânce materii fecale, i-au fost strivite degetele de la mâini şi picioare cu un dispozitiv anume făcut, ceea ce arată profesionalizarea torturii comuniste. Fostul poliţist avea să se confeseze unui alt deţinut că, pentru a scăpa de chinuri, inventa tot felul de organizaţii subversive.

„Gherla, 1951. Reeducarea.

–           Dă, mă, în el !

–           Nu dau.

–           Mă, tu-ţi crucea mă-tii, de ce nu dai mă, în el?

Partidu’ a creat condiţii, aşa, Weiss, aşa mă băiatule, foarte bine, şi şomeri nu mai sunt şi nici exploatare nu mai e, că tu ştii cum era înainte, aşa măi băiatule, spune-le bandiţilor, ca să afle ce-a făcut partidu’ pentru popor’’.

În final, avem un deţinut Weiss „adus pe calea cea bună, convertit, reeducat, purificat” . Weiss a povestit că se certase cu fostul ministru adjunct de Interne, Marin Jianu, considerat inventatorul reeducării. L-a prins pe Jianu cu nişte hoţii. Dacă nu te avanseaza, te omoară. Atunci Jianu a dorit cu dinadins să-l lichideze pe Weiss şi l-a băgat la puşcărie. Radu Ciuceanu l-a sfătuit pe Weiss să facă un memoriu în care să descrie atrocităţile comise în puşcării, mâncatul excrementelor, tortura. Datorită lui Weiss s-ar fi oprit reeducarea. Ca urmare, au fost arestate vreo 30 de cadre. Ciuceanu a primit de la torţionari cadou o injecţie cu calciu. A dat-o altui deţinut, care era mai suferind decât el. Acesta a murit de ,,tetanos’’ după trei zile.

Nici fostul chestor nu a murit de moarte bună. În 1960 el „se întorcea de la munte spre Bucureşti, seara, într-un Volkswagen maro. Un camion cu farurile stinse intră în el şi-l face zob” . De menţionat că executanţii reeducării au fost eliminaţi. Bătăuşul Eugen Ţurcanu a fost executat. Colonelul securist Ludovic Czeller a fost găsit mort, în cimitirul Bellu militar, cu capul găurit de un glonţ de 9 mm. S-a spus că s-a sinucis.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate