ACTUALITATEDan Dungaciu dă de înțeles că românii din Ucraina au fost abandonați...

Dan Dungaciu dă de înțeles că românii din Ucraina au fost abandonați în mod voit de București: România a avut o viziune, Ucraina ca stat buffer între noi și Rusia. Pentru asta, am pus între paranteze chiar și chestiunea românilor

Profesorul Dan Dungaciu,directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, spune că România a avut un proiect, neasumat oficial, de a sprijini Ucraina, ca stat-tampon între țara noastră și Rusia.

Acest lucru s-a făcut, a spus el, chiar cu „punerea între paranteze a comunității românești din Ucraina”. Afirmațiile lui Dungaciu ar explica de ce statul român a avut o reacție palidă, dacă nu chiar inexistentă la deznaționalizarea românilor din Ucraina de către autoritățile de la Kiev.

De la inventarea unei „limbi moldovenești” la închiderea multor școli cu predare în limba română, autoritățile de la Kiev au făcut totul pentru ucrainizarea comunității românești, istorice, iar Bucureștiul a privit cu apatie. Istoricul George Damian, spunea, în podcastul R3media, că „În Ucraina, mecanismul e primitiv, dar funcționează: scot limba română din școli, din biserici, din spațiul public și s-a cam terminat. Urmează 2-3 generații în care româna devine o limbă de bucătărie, nu ai intelectuali de limbă română, cetățenii români devin cetățeni de rangul 2”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Chiar recent, președintele Zelenski i-a ignorat pe români când a vorbit despre minoritățile Ucrainei, afirmația nefiind taxată la București.

Afirmațiile lui Dungaciu vin în contextul războiului din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o joi dimineață.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„România a avut o viziune, sigur, nu oficializată, de a pune între noi și Rusia un buffer, Ucraina. Pentru asta, am pus între paranteze chiar și chestiunea românilor din Ucraina. Kiev-ul a fost întărit în naționalismul lui pentru că s-a crezut că se întărește ca să țină piept Moscovei. S-a sperat că vom avea un Kiev fie în NATO, fie în afara NATO, buffer (tampon – n.r.) Moscovei.

Pentru această viziune am fost mai mult sau mai puțin pregătiți. Problema e că această viziune n-are cum să mai funcționeze. Problema României este că trebuie să-și regândească discuția cu Estul. Adică să-și asume că este Estul Vestului cel puțin pentru o generație, în vecinătate cu Federația Rusă.

Sper că acest lucru să însemne ca prezența aliată în sudul flancului estic să sporească. E o anomalie ca prezența aliată să fie mai mică la Marea Neagră decât la Baltica.Trebuie regândit aproape totul, într-o confruntare de tip război rece, pe care n-o putem evita. Paradoxal, România poate să capete o valoare de întrebuințare mai mare decât avea până acum. Vom avea și 1400 de kilometri de frontieră și cu Federația Rusă”, a spus Dan Dungaciu pentru Evenimentul Zilei.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Dobitocul asta pe care-l citati, e doar un bou prost frecator de zeci de ani pe taxele noastre! Acum 10 zile acest mare”iexpert” zicea ca Rusia nu va ataca Ucraina! Cat a fost in Basarabia – tot 0 barat a facut… pe taxele noastre – s-a intors doar cu nevasta prompterista!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate