marți, martie 18, 2025
ACTUALITATERăzboiul din Ucraina | Insula Șerpilor, Centrala Cernobîl cucerite de ruși. Biden...

Războiul din Ucraina | Insula Șerpilor, Centrala Cernobîl cucerite de ruși. Biden anunță „pachete devastatoare de sancțiuni”. Ucrainenii au recuperat Hostomel

ACTUALIZARE 22:40 Insula Șerpilor a fost ocupată de forțele Federației Ruse, scrie Hotnews. Dar în același timp, ucrainenii ar fi recuperat importantul aeroport Hostomel, precizează sursa citată.

ACTUALIZARE 21:00 Președintele american Joe Biden a declarat că liderii G7 au convenit să avanseze cu „pachete devastatoare de sancțiuni” și alte măsuri economice pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa din Ucraina.

„În această dimineață, m-am întâlnit cu omologii mei din G7 pentru a discuta atacul nejustificat al președintelui Putin asupra Ucrainei și am convenit să mergem mai departe cu pachete devastatoare de sancțiuni și alte măsuri economice pentru a trage la răspundere Rusia”, a spus Biden într-un mesaj pe Twitter.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse, a declarat joi un consilier al biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, relatează Reuters.

„Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță după un atac total inutil al rușilor”, a spus el.

„Aceasta este una dintre cele mai grave amenințări din Europa de astăzi”, a spus Podolyak.

ACTUALIZARE 15:40 Forțele ruse au pătruns în regiunea Kiev, dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat joi Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat, citat de AFP.

Grănicerii, fără a preciza natura acestei incursiuni terestre, au adăugat că ea a avut loc prin postul de control Vilcia, situat la circa 150 km nord de capitala ucraineană.

O jurnalistă de la France Presse a constatat prezenţa mai multor elicoptere fără însemne de identificare zburând în grup la joasă altitudine deasupra unei suburbii a Kievului, capitala ucraineană.

Informaţii neconfirmate relevă că acest zbor grupat provine din Belarus. Ministerul Apărării din Belarus, ţară aliată cu Rusia, anunţase închiderea de la ora 09:00 GMT a spațiului aerian belarus deasupra frontierei ucrainene, în sud, cu scopul de a “garanta securitatea utilizării spaţiului aerian” al ţării.

„Trupele ruse au încălcat graniţa de stat. Echipamentul de război al inamicului a trecut prin punctul de frontiera Vilcia”, a indicat Serviciul ucrainean de frontieră’, citat de EFE, potrivit căruia armata ucraineană s-a confruntat cu forţe armate ruseşti.

În același timp, au apărut imagini filmate în care se văd coloane imense de mașini care vor să plece din Kiev (foto/video).

ACTUALIZARE 12:50 Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații după întâlnirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT):

Dragi români,

Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

CITEȘTE ȘI: AUR cere protejarea minorității românești. Traian Băsescu: Dacă aș fi politician din Moldova, aș cere ACUM unirea cu România

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației.

Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră.

România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Patriarhul Daniel, apel la încetarea războiului „declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran și independent”. BOR își exprimă solidaritatea cu românii din Ucraina

Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere.

În acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic.

Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete!

În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbații și copiii ucraineni, obligați să trăiască în teroare, victime inocente și colaterale ale unui război pe care nu îl înțeleg și nu și l-au dorit.

Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult.

Noi, națiunile democratice, suntem aici și nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum

ACTUALIZARE 11:35 Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că peste 50 de soldați ruși au fost uciși și șase avioane rusești au fost doborâte, scrie Al Jazeera.

Președintele Zelensky afirmă că armata Ucrainei respinge atacul rusesc pe toate fronturile.

ACTUALIZARE 11:31 Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, informează un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe continuă monitorizarea situației cetățenilor români din Ucraina și a convocat celula de criză inter-instituțională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români din Ucraina.

Guvernul monitorizează și evaluează intrările și ieșirile de gaze naturale pe toate rutele din țară, pentru a putea lua, în funcție de evoluția situației, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale. România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece.

Structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite, totodată, să asigure măsurile necesare pentru preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiați.

Principalele responsabilități ale task-force-ului privind gestionarea consecințelor generate de agresiunea rusă în Ucraina sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.

Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, Externelor, Bogdan Aurescu, Finanțelor, Adrian Câciu, Internelor, Lucian Bode, Energiei, Virgil Popescu, Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, Muncii, Marius Budăi, Secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Klaus Iohannis a condamnat „în numele României” atacul armat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și anunță o reacție puternică a comunității internaționale, cu costuri mari pentru Moscova.

„Condamn cu putere, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o nouă încălcare foarte gravă a legilor internaționale, a suveranității și integrității Ucrainei. Această agresiune va atrage o reacție puternică din partea comunității internaționale, cu consecințe majore și costuri mari”, a transmis președintele Klaus Iohannis joi dimineață pe Twitter, după ce Rusia a invadat Ucraina.

„România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„În mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european și euroatlantic de dezescaladare a situației, Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii și securității mondiale, a ales calea folosirii forței armate, în contradicție manifestă cu dispozițiile Cartei ONU.

Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență”, a mai precizat Iohannis.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Acesta a mai spus că România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. „În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns”.

Președintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, se mai arată în comunicat.

„Președintele României solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, șeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor. România este gata să ofere asistență umanitară Ucrainei. În același timp, România avertizează împotriva oricărei acțiuni ostile la adresa membrilor comunității române din Ucraina și este gata să acorde sprijinul necesar”, mai subliniează Administrația Prezidențială.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis asigură toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa. „Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă”, a mai transmis Palatul Cotroceni.

Statele Unite, prin vocea președintelui Joe Biden, a condamnat „un atac neprovocat și nejustificat al Federației Ruse”.

„Rugăciunile întregii lumi sunt alături de poporul ucrainean în această seară, în timp ce suferă un atac neprovocat şi nejustificat din partea forţelor militare ruse. Preşedintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieţi omeneşti şi suferinţă umană. Rusia este singura responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite şi aliaţii şi partenerii săi vor răspunde într-un mod unit şi decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere”, a spus Biden, citat de Mediafax.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei.

„Nu vom fi implicați într-un război cu Rusia și nici nu vom trimite soldați în Ucraina ca să ne luptăm cu Rusia.

Nu știu de câte ori trebuie să vă mai spun: nu există nicio posibilitate ca președintele să trimită soldați americani în Ucraina care să lupte cu Rusia”, a declarat Jen Psaki, conform Digi24.

În altă ordine de idei, un avion Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07:05, informează MApN.

Conform unui comunicat MApN, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional. Cele două aeronave militare române au aplicat cu stricteţe procedurile naţionale şi regulile internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, procedând la interceptarea şi identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spaţiul aerian românesc. Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05. După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziţia autorităţilor române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situaţii.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp“, conform aceleiaşi informări.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

9 COMENTARII

  1. Lucescu azi: “Imaginile de la televizor sunt terifiante, dar în jurul meu încă e liniște”.
    FP, Europa Liberă samd, 19-20.12.1989: la Timișoara sînt 60.000 de morți.

  2. Nu credeam ca voi zice vreodata aceste lucruri dar uite ca am ajuns nu numai sa le zic am ajuns sa imi si doresc.
    As dorii sa vina Dl. Putin sa ma sustina sa formerz Republica Socialista Banat.
    Precum a sustinut Republica Populara Donbass sa scape de Ukraina.

    M-am saturat de ,,DEMOCRATIA” asta . Mult bine a facut Romaniei alipirea la Nato si EU .Am ajuns una din coloniile familiei “Rockefeller ” Dar lumea nu crede ca pe Romania s-a platit 35 miliarde iar pe Ukraina s-a platit 70 miliarde pentru ca presa nu mai informeaza.
    Iar apoi datorita ordinelor primite minunata conducere ne-a distrus industria,agricultura ne-a vandut resursele unele chiar unele le-a donat pe gratis.
    Iar noi care am avut si CURENT,GAZ,PETROL -gratis al nostru.Acum platim pentru ele cel mai mare pret din Europa.BRAVO.
    Si mai avem si datoria externa a tarii de 550 miliarde. Sa nu uitam ca toate aceste lucruri s-au intamplat in 33 de ani. Romania a avut datorie ZERO.

    • Nu îmi vine să cred ce puteți permite să apară la comentarii, d-le MȘ …

      Să glumesc amar:

      – sora noastră mai mare este la … Roma (ori Paris, în cel mai bun caz – nu la Moscova). Este prea mică ….

      – data viitoare, când mai găsiți un președinte pro-socialist, vedeți să puneți unul care știe și poate vorbi (luați-l pe VVP drept etalon), nu unul care nu convingea pe nimeni (nici pe cei înclinați să îl creadă!) și era și batjocorit pentru anumite „regionalisme”

      – vedeți că tre’ să vrea tot Banatu’, nu doar o mână de oameni; binele cu forța iese rău – și vorba lui Pițurcă, trebuie să știm practic tot adevărul: nu putem da din colț în colț, doar fiindcă nu ne place ceva. Trebuie să știm ce facem.

      P.S.

      Vă rog să îmi treceți cu vederea următoarea impolitețe (deformație profesională): i-ul final la verbe se dublează doar la persoana întâi singular, perfect simplu, în timp ce optativ-condiționalul se formează cu infinitivul (care are cel mult un „i” la final). Oricum, n-aș paria că n-aveți școală.

  3. Iohannis….”subliniaza clar.” Te doare mintea…

    Il mai crede cineva pe acest xerox?

    Asa era si cu vaccinarea: nu va fi obligatorie.
    Si a permis teroarea psihologica a unui intreg popor.

    Daca ar exista credibilitate cu -, el s-ar afla sub 0.
    El si 80% din media si multe guverne asa-zis civilizate..

  4. Daca Romania ar fi avut un presedinte de talia lui Antonescu sau Ceausescu, acum armata romana ar fi luat pozitii defensive pe toata lungimea Nistrului pentru a proteja integritatea si viata etnicilor romani din teritoriile de est….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE