ACTUALITATE Cum se evaluau elevii în perioada interbelică: Procentul de „idioți” , „submediocri”,...

Cum se evaluau elevii în perioada interbelică: Procentul de „idioți” , „submediocri”, „normali” sau „excepționali” din școala românească

Jumătate dintre elevii din București ai anului școlar 1941-1942 erau „normali”, iar 16% erau considerați „submediocri (proști)” arată un tabel din „Anuarul școalelor primare din București pe 1941 – 1942”.

Conform tabelului, 0,12% dintre elevi erau „idioți”, 0,38% erau „imbecili (debili mintali), 1,5% erau „moroni”, 7% erau „mărginiți”, 16% erau „deștepți”, 7% erau „foarte deștepți”, 1,5% erau „superiori”, 0,38% erau „distinși(eminenți)”, iar 0,12% erau „excepționali”.

„Pe baza metodelor experimentale și a coeficientului de inteligență, s-a putut stabili că extinderea și frecvența diferențelor mintale sunt supuse unor legi naturale, potrivit cărora indivizii sunt distribuiți în următoarele categorii, pe care le redăm după Al. Roșca (Copiii superiori dotați)”, este textul original din „Anuar” ce însoțește tabelul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Tabelul a fost publicat de către redactorul-șef al publicației „Convorbiri literare” și autorul cărții „Deșcolarizarea României”, Mircea Platon.

„Efectul reformei neîncetate a sistemului de învățământ (și al expunerii la televizoare/ecrane) a fost scufundarea treptată a celor 50% în cei aprox. 25% de sub ei.
E bine să reținem categoriile, ca să putem vorbi cât mai detașat și precis cu putință despre peisajul uman actual și viitor”, a scris Platon în completarea tabelului menționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 14.425 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite