marți, mai 21, 2024
EDUCAȚIECultele religioase solicită Ministerului Educației să nu mai discrimineze materia „religie” și...

Cultele religioase solicită Ministerului Educației să nu mai discrimineze materia „religie” și s-o introducă ca materie de BAC

Cultele recunoscute din România solicită Ministerului Educației, nediscriminarea materiei „religie” prin „includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de bacalaureat”, se arată într-o adresă comună.

Conform documentului, prin introducerea „religiei” ca materie opțională la BAC, elevii care frecventează această oră vor avea „posibilitatea de a-și valorifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a spus că această cerere este „logică și justificată de realitate”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Propunerea BOR și a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinților/ elevului și parte din trunchiul comun al programei școlare este logică și justificată de realitate.
Prin dreptul garantat de Constituție, școlile și liceele au chiar obligația de a propune, alături de alte materii opționale, și Religia ca materie de studiu.
Așa cum se știe(?), elevii nu sunt înscriși împotriva voinței lor la orele de Religie, ei/ părinții lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens.
În concluzie, Religia este o materie opțională ca oricare alta și poate fi inclusă între materiile examenului de bacalaureat, așa cum a și fost în România pre-comunistă și așa cum este în multe dintre țările din UE.
Este evident că materia Religie destinată examenului pentru bacalaureat ar trebui să includă preponderent acele conținuturi care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creștinismului, istoria sa și a artei creștine, rolul său în istoria culturii și civilizației românești și europene”, a declarat Bănescu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE