luni, aprilie 21, 2025
EDUCAȚIEUn om de știință spune că părinții își îmbolnăvesc copiii, de unii...

Un om de știință spune că părinții își îmbolnăvesc copiii, de unii singuri, cu „o boală grea, cu posibilități mici de vindecare”, când le dau telefonul la masă: Adicția digitală este dramatică, apar modificări ireversibile la nivelul creierului

spot_img

Dr. Adina Baciu, cercetător la  Institutul de Antropologie al Academiei Române, doctor în medicină și reputat om de știință, a vorbit la Trinitas TV despre adicția digitală sau dependența de ecrane și efectele sale.

În urma studiilor realizate până acum, pe grupuri semnificative de persoane, dr. Adina Baciu a afirmat că dependența de tehnologie, deși are aceleași efecte ca și cea de alcool sau de droguri, trece neobservată.

Mai mult, în rândul copiilor, dependența este confundată cu inteligența.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Toată lumea vede dramatică adicția de substanțe, de alcool, dar adicția digitală trece aproape neobservată. E mai dureros că trece că netratată și uneori este asimilată cu inteligența. Acest lucru se observă cu precădere la părinții care au copii mici. Părinții sunt încântați că la 9 luni, 1 an și jumătate, ajung singuri la desene animate…

Interferarea zilnică și când viața noastră ajunge să graviteze în jurul utilizării tehnologiei digitale, asta e definiția pe scurt a dependenței digitale.

Practic, mecanismele neurologice care acționează în adicția digitală sunt aceleași care acționează în dependența de alcool, droguri. În ceea ce privește adicția digitală, problema este și mai gravă, pentru că se instalează destul de repede și practic nu-ți dai seama: nici tu, nici cei din jur.

Adicția digitală are un risc de recidivă foarte mare. Posibilitățile de intervenție sunt destul de slabe”, a spus dr. Adina Baciu.

Ea a exemplificat cu faimosul exemplu al părinților care le pun, de mici, telefonul în mână copiilor ca să „mănânce” sau să „stea liniștiți”. Practic, acest comportament favorizează adicția.

„În momentul în care o masă începe cu telefonul, atunci automat va rămâne lângă tine și așa va continua. Pe când ideea ar fi ca la masă să dispară, pentru a împiedica o adicție sau instalarea ei.

Lucrul se observă la copiii mici. Sunt puși în scăunel, deci vârsta e până la 3 ani, li se dă un telefon, în momentul în care li s-a luat începe plânsul. Iar dacă veți ieși în oraș, veți observa tabloul acesta la aproape toate familiile cu copii”, a explicat dr. Adina Baciu.

Cercetătorul le transmite părinților că marii creatori de tehnologie au copiii la școli non-tech, deoarece studiile arată că utilizarea acestei tehnologii de mici duc la modificări în creier, care au efecte dramatice asupra copiilor.

„Marii creatori ai companiilor de tehnologie digitală, de programe digitale, au copiii la școli non-tech, la școli unde nu se folosește tehnologia digitală.

Dovedesc în mod clar modificări la nivelul scoarței cerebrale, la nivelul creierului. Iar când vorbim de copii, care sunt în creștere, este dramatic și așa ne explicăm de ce se poate interveni atât de greu și de ce apar tulburări care sunt ireversibile.

Adicția este o boală grea, cu posibilități foarte mici de vindecare și de tratament”, a concluzionat dr. Adina Baciu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Sunt mai multi oameni de stiinta cu greutate care au semnalat aceasta problema inca de acum mai multi ani….Este ingrozitor ce se intampla cu acesti copii lasati cu telefoanele in mana de la 1-2 ani…ajung niste fiinte dezechilibrate, nedezvoltate intelectual, psihic si moral, fara empatie si periculoase pentru ei insisi si pentru cei din jurul lor.

    http://m.stiri.tvr.ro/suprautilizarea-mediului-digital-declan–eaza-declinul-mintal–smartphone-ul–un-uciga—-psihiatrul-manfred-spitzer—interviu-eveniment_831609.html

    https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/doctor-10-motive-pentru-care-copiii-sub-12-ani-nu-1519633.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE