Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) afirmă că constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat Administrația Prezidențială.
Instituția precizează că reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat în ședința de joi a CSAT „evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
În același comunicat transmis la finalul ședinței CSAT convocate de Iohannis se menționează că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”.
Conform sursei citate, membrii CSAT au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să facă de urgență demersuri necesare, conform competențelor legale, „pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința Consiliului”.
Integral, comunicatul CSAT:
„Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.
În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.
„TikTok nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral”. CSAT cere intervenția organelor penale
Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”.
TikTok neagă vehement
TikTok a declarat că susține un spațiu digital sigur în România și respinge acuzațiile privind influențarea alegerilor din România, într-un comunicat oficial.
„În urma alegerilor recente din România, doresc să reafirm angajamentul de neclintit al TikTok de a oferi un spațiu digital sigur, transparent și de încredere pentru cei 8 milioane de utilizatori români ai platformei noastre. Pe TikTok, oamenii se reunesc pentru a învăța, descoperi și conecta, iar protejarea confidențialității, securității și siguranței lor este prioritatea noastră principală”, a scris, într-un comunicat, Jakub Olek, director TikTok de relații guvernamentale pentru Europa Centrală și de Est.
El a mai spus că „o serie de rapoarte eronate și înșelătoare au ridicat întrebări cu privire la rolul TikTok în timpul acestor alegeri, denaturând măsurile ample pe care le-am implementat pentru a sprijini procesul electoral din România. Este de menționat că majoritatea candidaților au interacționat activ cu românii pe diverse platforme digitale, nu doar pe TikTok. Permiteți-mi să vă asigur că TikTok a luat măsuri exhaustive pentru a asigura integritatea platformei înainte, în timpul și după alegeri”.
Potrivit TikTok, strategia pentru alegeri „se bazează pe trei piloni principali. În primul rând, protejăm integritatea alegerilor eliminând dezinformările nocive despre procesele civice și electorale, colaborând cu fact-checkeri pentru a evalua acuratețea conținutului și etichetând afirmațiile care nu pot fi verificate. În al doilea rând, împuternicim oamenii conectându-i cu informații din surse de încredere, ajutându-i să facă distincția între fapte și ficțiune. În cele din urmă, colaborăm cu experți pentru a contracara amenințările emergente și a sprijini integritatea alegerilor la nivel global.
Ca dovezi ale acestui efort, oferim următoarele date pentru perioada septembrie-noiembrie a acestui an:
-Am eliminat peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de aprecieri false și 10 milioane de urmăritori falși.
-Am prevenit 40 de milioane de aprecieri false și am blocat crearea a peste 216.000 de conturi spam.
-Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei operațiuni de influență ascunsă pe platforma noastră în ultimele săptămâni legate de alegerile prezidențiale din România, nici ale unei influențe externe.
-În raportul nostru lunar privind Operațiunile de Influență Ascunsă pentru septembrie, am dezvăluit că am întrerupt o rețea care viza publicul român, deși aceasta nu avea legătură și nu a jucat niciun rol în promovarea campaniei lui Georgescu.
-Deși unii au susținut existența a 5.000 de conturi false legate de interferențe electorale, investigațiile noastre nu au găsit dovezi care să susțină această afirmație”.
Reprezentatul TikTok a mai spus că pe timpul alegerilor, platforma a lucrat „proactiv pentru a promova informațiile autoritare și pentru a împuternici utilizatorii să contracareze dezinformarea. În parteneriat cu Comisia Electorală Română, am lansat un Centru Electoral în aplicație, oferind utilizatorilor informații electorale fiabile. De asemenea, am colaborat cu ONG-ul Funky Citizens pentru a desfășura o campanie de alfabetizare digitală destinată să ajute românii să identifice și să navigheze prin dezinformare online.
Prioritizarea siguranței este demonstrată suplimentar prin investiția noastră în acest domeniu – 2 miliarde de dolari doar în acest an. Peste 6.000 de persoane sunt dedicate moderării conținutului în UE, inclusiv în limba română, asigurând că TikTok rămâne o platformă sigură și primitoare pentru toți utilizatorii.
Ghidurile noastre comunitare interzic strict reclamele politice, iar aceste reguli sunt aplicate riguros. De exemplu, am eliminat peste 150 de conturi de impersonare legate de domnul Călin Georgescu, precum și mai mult de 650 de conturi suplimentare de impersonare legate de alți candidați, majoritatea fiind eliminate pe durata campaniei. Aceste acțiuni subliniază angajamentul nostru de a menține un teren de joc echitabil și de a proteja integritatea platformei.
Dincolo de alegeri, programul nostru principal de securitate a datelor, Project Clover, asigură cele mai înalte standarde de confidențialitate și securitate a datelor pentru utilizatorii europeni. La începutul acestui an, am prezentat Project Clover oficialilor români, evidențiind modul în care supravegherea independentă realizată de NCC Group, o companie europeană de top în domeniul securității cibernetice, asigură transparență, responsabilitate și monitorizare continuă a practicilor noastre privind datele. Această inițiativă reflectă un nivel inegalabil de transparență și responsabilitate în industria noastră.
TikTok se angajează să construiască încredere cu guvernele, instituțiile și comunitățile, inclusiv aici, în România, unde milioane de utilizatori beneficiază de platforma noastră. Rămânem pe deplin disponibili să colaborăm strâns cu autoritățile române pentru a aborda orice preocupări și pentru a continua să sprijinim un spațiu digital sigur și de încredere în momente democratice critice. Suntem dornici să consolidăm parteneriatele existente și să ne asigurăm că TikTok continuă să contribuie pozitiv la acest ecosistem”, se mai arată în comunicat.