miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATECornel Nistorescu despre „Ultimul Untold”: Un dezmăț ca o sărbătoare dyonisiacă re-editată...

Cornel Nistorescu despre „Ultimul Untold”: Un dezmăț ca o sărbătoare dyonisiacă re-editată în secolul internetului și al inteligenței artificiale

Jurnalistul Cornel Nistorescu a lansat o discuţie legată de recent încheiatul festival Untold de la Cluj, dezbatere care, spune el, este evitată „din cauza faptului că multe televiziuni și ziare sunt partenere media sau cu interese directe și indirecte în afacere”. Totodată, jurnalistul susţine că „pe lîngă media, profită la greu și instituții. Sau, mai exact, cei care le reprezintă. Despre artiștii străini veniți la noi și rămași cu gura căscată și plecați cu teșchereaua plină, ce să mai zic. «E bineee», «We love you!», «Hello Cluj», «Are you happy?»”.

Nistorescu spune că Untold este „numai pe jumătate un festival muzical” şi că de fapt reprezintă un „simptom dintr-un fenomen cu ramificații de la administrație și autorități pînă la degradarea limbajului și a comportamentului public”, transformat într-o mare afacere:  „Nu s-ar screme să facă atâția pui dacă ar produce pagube imense. Unii și-au dat seama că Untold este ca o găină care poate face ouă de aur în mai multe locuri, și la București, și la mare, și la țară, și în străinătate. O rețetă pe care alții n-au dibuit-o și care începe să facă furori în alte țări. Cu toate acestea, firmele care opereză evenimentul și cele care-l susțin invocă pierderi enorme. Dezvăluirile privind situația financiară a firmei mamă ne trimit cu gândul la ipoteze privind spălarea de bani și evaziunea fiscală, la circulație financiară de tip jonglerie etc.”

Jurnalistul condamnă totodată nivelul degradant de manifestare pe care-l atrage după sine acest eveniment: „Untold este și un dezmăț. Cu droguri și băutură, sunet provocator (și perturbator!), cu produse interzise, cu acces masiv de minori, cu perturbări de competiții sportive, de liniște publică, cu folosire excesivă și gratuită de servicii locale, cu liber la un comportament excesiv de vulgar și cu ce vreți și ce nu vreți. Untold este un dezmăț ca o sărbătoare dyonisiacă re-editată în secolul internetului și al inteligenței artificiale, un carnaval cu excese medievale în anii 2023 ai secolului nostru, o explozie de trăire senzorială, de bucurie extatică exprimată în grupuri subjugate de o muzică produsă de urmașele cutiuței muzicale”.

Untold – o prăbușire de facto a normelor de comportament într-o comunitate şi a legii

Dezmăţul pe care festivalul de la Cluj îl propune este aspru criticat. „O afacere și o petrecere cu limitele excesului împinse mult mai departe decît în alte orașe și țări. Un dezmăț cu ritm într-o stare de semi-transă, de bucurie primitivă exprimată preponderent senzorial. Cam asta au arătat cei care au caracterizat liber și prin propriile cuvinte «momentele magice», starea de «extaz» din zisul festival.

Ce este Untold? O presiune muzicală cu accente demonice, îndreptată asupra celor tineri, speriați de necunoscut, de viitor, de neșansă. Vine războiul, vine noaptea, vin demonii și nu ne-am bucurat destul. De aceea nopțile Untold țin până dimineața cînd se luminează, marcînd astfel un triumf surescitat asupra nopții. (…) Untold este prima prăbușire de facto a normelor de comportament într-o comunitate, a legii și a aplicării ei, a duplicității interesate a celor obligați să vegheze. Un amestec de afacere oneroasă cu aleși locali păpușați, cu piață de substanțe periculoase acoperită de aparențe culturale”, a mai notat ziaristul.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate