sâmbătă, decembrie 9, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei 10 noiembrie. 83 de ani de la marele cutremur din...

Calendarul zilei 10 noiembrie. 83 de ani de la marele cutremur din 1940. Blocul turn Carlton din București s-a prăbușit, orașul Panciu a fost aproape distrus

În urmă cu 83 de ani, la 10 noiembrie 1940, o catastrofă naturală lovea România, țara noastră fiind zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimțit puternic în București, unde a produs importante distrugeri și a provocat sute de morții. Au fost afectate zeci de clădiri din capitală, inclusiv monumente de arhitectură precum Ateneul Român, Teatrul Național, Opera, Banca Națională, Casa de Depuneri ori Palatul Justiției, precizează, într-o postare pe Facebook, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afecerilor Externe.

Cel mai cunoscut și impresionant episod a fost prăbușirea turnului complexului Carlton, un simbol al Bucureștiului interbelic și una dintre cele mai moderne clădiri ale vremii, construit din beton armat pe 14 niveluri, înalt de peste 45 de metri. În clădire se aflau peste 200 de persoane în momentul cutremurului, majoritatea pierzându-și viața.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Orașele din sudul și centrul Moldovei și nord-estul Munteniei au suferit pagube materiale și pierderi de vieți omenești, orașul Panciu fiind aproape complet distrus, precum și penitenciarele de la Doftana și Mărgineni.

Potrivit sursei citate, bilanțul total al cutremurului din 1940 nu a fost niciodată finalizat și făcut public, catastrofa fiind urmată de tragediile și distrugerile fără precedent din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Datele și știrile făcute publice au fost cenzurate la data producerii evenimentelor dar cifrele oficiale menționează un total de 429 morți, peste 1000 de răniți și 12000 de sinistrați.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE