ACTUALITATECalendarul zilei 10 noiembrie. 81 de ani de la marele cutremur din...

Calendarul zilei 10 noiembrie. 81 de ani de la marele cutremur din 1940. Blocul turn Carlton din București s-a prăbușit, orașul Panciu a fost aproape distrus

În urmă cu 81 de ani, la 10 noiembrie 1940, o catastrofă naturală lovea România, țara noastră fiind zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimțit puternic în București, unde a produs importante distrugeri și a provocat sute de morții. Au fost afectate zeci de clădiri din capitală, inclusiv monumente de arhitectură precum Ateneul Român, Teatrul Național, Opera, Banca Națională, Casa de Depuneri ori Palatul Justiției, precizează, într-o postare pe Facebook, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afecerilor Externe.

Cel mai cunoscut și impresionant episod a fost prăbușirea turnului complexului Carlton, un simbol al Bucureștiului interbelic și una dintre cele mai moderne clădiri ale vremii, construit din beton armat pe 14 niveluri, înalt de peste 45 de metri. În clădire se aflau peste 200 de persoane în momentul cutremurului, majoritatea pierzându-și viața.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Orașele din sudul și centrul Moldovei și nord-estul Munteniei au suferit pagube materiale și pierderi de vieți omenești, orașul Panciu fiind aproape complet distrus, precum și penitenciarele de la Doftana și Mărgineni.

Potrivit sursei citate, bilanțul total al cutremurului din 1940 nu a fost niciodată finalizat și făcut public, catastrofa fiind urmată de tragediile și distrugerile fără precedent din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Datele și știrile făcute publice au fost cenzurate la data producerii evenimentelor dar cifrele oficiale menționează un total de 429 morți, peste 1000 de răniți și 12000 de sinistrați.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...