duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEAnaliză economică: Regiunile românești eliberate în 1918-1919 au depășit în dezvoltare Ungaria,...

Analiză economică: Regiunile românești eliberate în 1918-1919 au depășit în dezvoltare Ungaria, țara care le ținuse captive și în care românii erau cetățeni de mâna a doua

România a egalat performanțele economice ale Ungariei și cu timpul, „ecartul de dezvoltare” se va lărgi în favoarea României, scrie analistul Petrișor Peiu pentru Larics.

„Ei bine, cu toată opoziția Budapestei și în ciuda menținerii în afara OCED (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), anul trecut, țara noastră a reușit să egaleze nivelul performanței economice a Ungariei lui Orban: în 2022, nivelul PIB/locuitor (măsurat de către Eurostat ca procentaj din media UE, după metodologia PPS- purchasing power standard) atât al Ungariei, cât și al României a fost de 77% din media UE:

Chiar și în valori nominale, România este o economie cu peste 60% mai mare decât cea maghiară: PIB-ul nostru nominal este de 300 de miliarde de USD, iar cel maghiar de doar 185 de miliarde de USD.

Fără doar și poate, România trece printr-o perioadă nu prea grozavă, cu o inflație de peste 10%, o datorie publică de aproape 50% din PIB și un cost al împrumutului de peste 6,6%. Dar dacă o să ne comparăm cu ungurii, o să devenim brusc extrem de optimiști.

Iată, bunăoară, inflația cea mai mare din Europa o găsim fix la Viktor Orban acasă, cu un nivel al inflației armonizate mai mult decât dublu față de cel al României: giganticul procentaj al inflației maghiare, de 19,9% este impresionant în comparație cu umilul nostru nivel de 9,3%.

La final, haide să vedem cum se distribuie performanța economică pe regiuni de dezvoltare în cele două țări. Vorbind despre cifrele corespunzătoare anului 2021 (ultimul disponibil la Eurostat) pentru PIB/locuitor PPS (la paritatea standardului de cumpărare), capitala noastră este la un nivel ceva mai bun decât capitala lor: 166% din media europeană pentru București față de 156% pentru Budapesta. În afara capitalei, cea mai performantă regiune de la noi este regiunea Vest (Banatul adică), cu 75% din media europeană (vorbim de 2021), urmată de Centru (Ardealul central) și Nord-Vest (Ardealul de Nord plus Crișana), cu 71% respectiv 70% din media europeană. Regiunile din sudul țării au 59% (Sud-Est, adică Dobrogea), 58% (Sud-vest, adică Oltenia) și 57% (Sud, adică Muntenia propriu-zisă). În fine, cea mai slab performantă regiune a noastră este Nord-Est, adică Moldova fără Galați și Vrancea (județe atașate regiunii dobrogene), cu 49% din media europeană a PIB/locuitor, PPS.

Cea mai performantă regiune maghiară este Közép-Dunántúl- Transdanubia centrală, situată la granița cu Slovacia, unde PIB/locuitor PPS atinge nivelul de 70% din media europeană. Urmează regiunea Nyugat-Dunántúl- Transdanubia vestică, cu un nivel de 68% din media europeană pentru PIB/locuitor și regiunea din jurul capitalei, Pest, cu 61% din media UE. Ultimele trei regiuni maghiare sunt: Dél-Alföld- marea câmpie sudică, cu 54% din media europeană, Dél-Dunántúl -Transdanubia sudică, cu 51% din media europeană, Észak-Magyaroszág -Ungaria nordică, cu 52% din media europeană și Észak-Alföld- marea câmpie nordică, cu 49% din media europeană. Trăgând linie, observăm simplu că avem o capitală situată peste nivelul Budapestei, un Banat situat mult peste nivelul celei mai bogate zone din țara vecină. În plus cele două regiuni românești din Ardeal sunt cu mult peste cele două regiuni maghiare de lângă granița cu noi, Észak-Alföld (la granița cu Oradea și Satu Mare) și Dél-Alföld (la granița cu Banatul).

Practic, distribuția regională a performanței economice (PIB/locuitor) indică, fără niciun dubiu succesul României ca stat unitar și corectitudinea celor care au înfăptuit Unirea de la 1918-1919. Căci este clar că Ardealul aflat între granițele României se situează la un nivel superior de dezvoltare economică în comparație cu tot restul Ungariei, exceptând capitala Budapesta. Mai mult, economia ardeleană a beneficiat din plin de avantajele oferite de resursele naturale ale României, dar a și contribuit masiv la ridicarea treptată a întregii țări.

Putem, astfel, astăzi, să contemplăm, după mai bine de 100 de ani, unirea din 1918-1919 și să constatăm și matematic succesul acesteia: România a egalat nivelul mediu de dezvoltare al Ungariei, iar regiunile locuite majoritar de români, eliberate în 1918-1919, au depășit în dezvoltare țara care încadrase românii majoritari la categoria de cetățeni de mâna a doua. Poate fi aceasta și o răzbunare a istoriei, dar și un semn că epoca în care ne uitam cu invidie la Ungaria a apus de mult. Exact ca și epoca, mai scurtă, în care invidiam Iugoslavia, o țară demult desființată”, a scris Petrișor Peiu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. O fi cum spuneti,dle Peiu ,insa realitatea din teren va contrazice.Zona invecinata a Ungariei ,nu mai vorbesc de partea de vest a Ungariei,cu Romania este plina de autostrazi moderne , cai ferate modernizate si electrificate , Ar trebui sa ne fie rusine
    noua ,romanilor,Crisana ,Maramures si o buna parte a Transilvaniei nu au nici macar 1km de autostrada sau cale ferata electrificata.Este o rusine pentru noi ca orase ca Oradea ,Satu Mare sau Baia Mare sa foloseasca si azi infrastructura fostului imperiu austro ungar carpita pe ici pe colo.Statisticile publicate in Romania sunt propaganda ieftina.Peste vreo 10-15 ani vom afla ca Romania a intrecut PIB-ul Frantei sau al Marii Britanii dar trenul de la Bucuresti la Satu Mare va face o zi si-o noapte.

    • Vorbesti tampenii. Prezinti trunchiat realitatile. Ungaria e mult mai mica, e mai usor de acoperit cu infrastructura de transport. Pe de alta parte, noi n-am fost lasati sa ne mai dezvoltam dupa 90 pentru ca Romania era planuita pentru dezmembrare. Ungaria e mica, ce sa mai rupi din ea? Vezi de exemplu incidentul cu politrucii de la Bruxelles care s-au opus aprobarii autostrazii care trebuia sa uneasca Brasovul cu Bucurestiul pentru ca nu stiu ce gandac era in pericol. Aceiasi gandaci traiesc si in Ungaria si Serbia, insa nimeni nu face caz de ei acolo. Asta arata ca totul e legat cu ata alba. Cine gandeste cu mintea lui intelege despre ce e vorba. Nu e vina noastra pentru situatia economica in care ne aflam pentru ca Romania nu e stat independent. Suntem dominati de corporatiile transnationale, de ambasadele americana, germana, franceza si de Deaprtamentul de Stat american. Mai invata niste geopolitica si istorie ca sa intelegi ce inseamna un stat vasal. Ai iluzia naiva sa crezi ca un stat ca Romania care nu e o putere regionala poate sa-si hotarasca singur soarta? Mai citeste, ca nu stii multe.

  2. Multumesc Petrisor Peiu pentru aceasta analiza! Da, sa vada si Ardelenii, cei care simpatizeaza cu UDMR si cu Sabin Gherman si altii ca ei ce inseamna Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE