miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATECornel Nistorescu compară „listele cu putiniști” cu cenzura de pe vremea lui...

Cornel Nistorescu compară „listele cu putiniști” cu cenzura de pe vremea lui Ceaușescu: Atunci, legionarii, chiaburii, burghezia, anticomuniștii au folosit la justificarea eșecurilor și a neputinței

Jurnalistul Cornel Nistorescu spune că „vânătoarea de putiniști” practicată de unele media românești seamănă cu cenzura de pe vremea comunismului.

Într-un editorial din Cotidianul, Nistorescu afirmă că dacă înainte „Legionarii, chiaburii, burghezia, anticomuniștii” erau vinovații indicați de regim, acum a venit rândul „putiniștilor”.

„Avem o problemă! Apar din ce în ce mai dese semne de indignare față de cei care nu cîntă același „song” cu puterea de la București. Pe zi ce trece, se înmulțesc atacurile la adresa lor. Și nu vin de la nea Gheorghe de pe Strada Mare, ci de la grupări ce par a fi fost înființate și cu o asemenea destinație. Să facă gură și să ridice mingi la fileu ca mai apoi conducătorii să ia o decizie. Parcă ne apropiem de o presiune artificială creată pentru introducerea unor interdicții. Cine nu-i cu noi este împotriva noastră, ziceau comuniștii. Și la fel încep să procedeze și puterile cu pretenții democratice. Cine nu-i cu noi este împotriva democrației. Situația nu este deloc veselă. Și nici nouă. O scindare a populației, o împărțire în tabere se adîncește pe măsură ce situația devine mai grea. Împărțirea în patrioți și internaționaliști este veche. Neînțelegerile între tabere au trecut prin partidele politice și prin curente, prin damnarea și condamnarea celor înstăriți din anii proletcultismului. Am exersat interdicții și prin anii de putere ai lui Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu, exprimate bineînțeles diferit. La Dej, funcționa biroul de cenzură. La Ceaușescu, blocarea libertății de exprimare se făcea printr-un mecanism mult mai sofisticat, dar la fel de eficient. Aproape un secol ne-am scăldat în explicații construite pe vinovăția unui grup. Legionarii, chiaburii, burghezia, anticomuniștii, securiștii și acum, putiniștii au folosit la justificarea eșecurilor și a neputinței.

Listele cu putiniști sunt o făcătură strategică. Ei ar fi vinovați de incapacitatea autorităților române de a comunica populației în cazul războiului din Ucraina. Nu prostia și nu bîlbele duc țara de rîpă, ci „putiniștii”, strigă dînșii. Ei fac valuri și stîrnesc angoase periculoase pentru stabilitatea țării!

Am observat că au apărut și cititorii care se ocupă cu înfierarea celor neascultători. Nu știu dacă fac asta pe bază de neînțelegere a situației sau cu ordin de serviciu. Sună la fel. Aproape tot una! Și naivul și ofițerul postac au la bază incapacitatea de a conduce a superiorilor. Bolboroseala ideatică, muțenia președintelui și tăcerea purtătorilor de cuvînt, lipsa de argumente, acoperirea unor operațiuni greu de justificat, toate generează între compatrioții noștri o neîncredere greu de vindecat.

Pe post de acarul Păun în accidentele din democrație ni se dă ca exemplu o pretinsă rețea. Comunismul s-a salvat de multe ori prin incriminarea unor grupuri deviaționiste sau contrarevoluționare. Chiar și guvernul Angliei a încercat să-și salveze obrazul prin incriminarea presei în legătură cu producția sa de fake news în perioada invaziei anglo-americane în Irak”, scrie Nistorescu.

Jurnalistul consideră că aceste „liste negre” vor pune în pericol libertatea de exprimare în România.

„Campania semioficială împotriva celor care nu susțin în public, scris sau vorbit, poziția blocului americano-european împotriva Rusiei este la fel de periculoasă ca și proletcultismul. Întîi, se deschid porțile pentru o mutilare a gîndirii celor liberi și apoi, pe baza fricii și a instrumentelor de putere, se avansează la amuțirea libertății de exprimare și la instaurarea falsurilor grosolane.

Ce vor marii nesemnificativi ai noștri aflați la putere să facem cu acei compatrioți care în procent de 64% nu sunt de acord ca România să ajute Ucraina cu arme și muniție (conform sondaj Avangarde)? Sau cu moldovenii care nu sunt unioniști într-un procent care, pe mine unul, mă întristează pînă în vîrful unghiilor?”, a concluzionat Nistorescu.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. “lista putinistilor” e o Lista Neagra
    “lista sorosistilor” e doar lista celor buni de injurat FARA SCRUPULE,
    e o differenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate